Nu ook reageren en klagen via pc

VENRAY | Inwoners van Venray die bij de gemeente bezwaren of andere reacties (zienswijzen) willen indienen met betrekking tot ruimtelijke ordening of het verstrekken van omgevingsvergunningen, kunnen dat voortaan ook via de computer doen. De mogelijkheid om zienswijzen schriftelijk en mondeling in te dienen blijft bestaan.


In de tweede helft van vorig jaar kregen Venrayse inwoners bij wijze van proef voor het eerst de mogelijkheid om zienswijzen digitaal in te dienen. De voorwaarde is dat indieners dat met hun DigiD deden. Op die manier is direct de identiteit van de indiener duidelijk. Aanvankelijk was het de bedoeling om de proef na 1 januari van dit jaar te evalueren. Maar het college vond het nuttig om de proef met enkele maanden tot en met de zomerperiode te verlengen. Op die manier konden ook ervaringen met digitale reacties van inwoners op het bestemmingsplan Venray centrum worden meegenomen.
Uit de evaluatie bleek dat vooral bij bouwzaken veelvuldig gebruik werd gemaakt om reacties elektronisch in te dienen. Bij bestemmingsplannen en milieuzaken was dat veel minder het geval. Het college beoordeelde de proef over het geheel genomen als positief en gaat derhalve over tot invoering van de mogelijkheid tot digitaal klagen en anderszins reageren op onder meer het verlenen van vergunningen.
Het nadeel dat indieners anoniem hun reacties bij de gemeente kwijt zouden kunnen, werd volgens het college met de keuze van de DigiD succesvol gepareerd. Andere risico's bij de pilot kwamen niet naar voren. Met een bericht op de gemeentepagina worden de inwoners geïnformeerd over elektronisch indienen van reacties.