Jan Houba laakt nieuwe telmethode

VENRAY | Oud VVD-wethouder Jan Houba vindt de invoering van een een nieuw telsysteem bij verkiezingen 'onzalig, onnodig en onnodig duur'. Tijdens de raadscommissiebijeenkomst Werken en Bestuur legde de voorzitter van een Venrayse stembureau uit hoe zijn telmethode werkt. En goed werkt. Maar het college lijkt doof voor zijn argumenten. Afgelopen maart liep het tellen van stemmen na de gemeenteraadsverkiezingen uit op chaos en een hertelling. Daarom voert B en W een nieuwe telmethode in.

Door Henk Baltussen

Bij de komende raadsvergadering van dinsdag 30 oktober staat het nieuwe telsysteem van centraal tellen van stemmen, dat het college voorstaat, op de agenda. Het zou aanvankelijk als een hamerstuk worden afgedaan, de commissie wil dat de raadsleden zich er toch nog eens over buigen. Houba kan er met zijn verstand niet bij waarom de telmethode van Craft Lean Management (CLM) niet wordt onderzocht door de gemeente Venray, waarom die methode door het college zelfs wordt genegeerd. Houba: "Dat het huidige telsysteem niet deugt, is duidelijk. Zolang ik weet wordt dat in Venray toegepast en ik ben er altijd op tegen geweest. Op mijn stembureau, ik zit altijd bij Servaas, doen we het dan ook anders. Dat gaat prima. Bij de hertelling van dit jaar zat ons bureau, één van de grootste in Venray, er geloof ik één stem naast."

De methode die nu in Venray wordt afgeschaft, hield globaal in dat eerste de stemmen van de zeven kleinste partijen werden geteld, waarna de overgebleven stemmen automatisch naar de achtste en grootste partij werden doorgeschoven. "Dat gebeurde ook met de afzonderlijke kandidaten", zegt Houba. "Het verbaast me niets dat er dan verschillen zijn. Ik heb er altijd tegenaan geschopt en heb alle stemmen altijd netjes geteld. Dat in maart in Venray van alles misliep, is daarom niet vreemd. Ook de manier van tellen verliep chaotisch. Tellers liepen met stemformulieren door elkaar heen, botsten soms tegen elkaar op, dat kan natuurlijk niet." Het college van Venray wil voortaan een dag na de verkiezingen stemmen tellen. Op de verkiezingsdag wordt alleen bekend hoeveel stemmen een partij heeft gekregen. De CLM-methode zoals Houba voorstaat ('is ook veel goedkoper dan wat het college wil') is gebaseerd op het in eerste instantie scheiden van de even en oneven lijsten. Vervolgens worden de stembiljetten verder uitgesplitst. Volgens de ontwikkelaars zit aan die uitsplitsing een psychologisch effect, wat tellers alerter maakt. Bij de commissie maakte Houba gebruik van het inspreekrecht. Lees die tekst op pagina 7