INGEZONDEN

Waterstof

In de Peel en Maas van twee weken geleden reageerde R. Wilms uit Veulen op onze bewering dat waterstof geschikt zou zijn om energie in op te slaan. BeePower staat nog steeds achter die bewering, zonder daarmee te beweren dat de reactie van de heer Wilms daarmee niet terecht zou zijn. Dat er verlies optreedt bij het opslaan van energie (en het op een later moment beschikbaar maken) is evident.

We zullen energie moeten opslaan omdat zon en wind niet altijd beschikbaar zijn op de momenten dat we energie nodig hebben. Wij zien waterstof daarin echter als een veel duurzamer alternatief dan batterijen waarvoor veel energie en andere milieubelasting noodzakelijk is.

Woensdag 21 november houdt BeePower wederom een infoavond en zullen we iedereen die hierin geïnteresseerd is praktische informatie geven over waterstof en de haalbaarheid hiervan op de korte termijn. Ik wil de heer Wilms (en alle lezers van Peel en Maas) dan ook van harte uitnodigen om hierbij aanwezig te zijn. Details volgen snel.

Daarnaast wil ik de heer Wilms graag uitnodigen om lid te worden van BeePower. Het is overduidelijk dat hij veel kennis heeft over duurzame energie en de toepasbaarheid hiervan. Burgers met kennis en interesse op dit vlak hebben we nodig om een positieve bijdrage te leveren aan de transitie. Een kritische blik is daarbij ook gewenst. Het zou echter nog sterker worden als we het met zijn allen kunnen omzetten naar een positieve actie, die leidt tot de realisatie van verdere duurzaamheid.

Kijk om lid te worden op BeePowerVenray.nl

Rob in het Veld

Voorzitter BeePower Venray


INSPREEKTEKST

(Vervolg van pagina 3)

Hieronder de tekst die Jan Houba insprak tijdens de commissievergadering aangaande de nieuwe methode van het tellen van stemmen na verkiezingen. Het college van Venray wil die nieuwe methode volgend jaar gaan invoeren bij de Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen (20 maart) en de Europese Parlementsverkiezingen (23 mei).

"Als betrokken en ervaren voorzitter van een groot stembureau wil ik graag reageren op de nieuwe methode van centraal tellen van stemmen bij verkiezingen. Ik heb voorafgaande hieraan met menig collega-voorzitter of leden van een stembureau hierover gesproken. Zij delen mijn mening. De gemeente kan heel blij zijn met het legertje vrijwilligers dat de diverse verkiezingsklussen klaart; dat mag gerust gekoesterd worden. Betrokkenen ervaren dat echter niet altijd zo.
De tellingen van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in maart dit jaar zijn niet vlekkeloos verlopen. De vraag is wat de oorzaak daarvan is. Ik kom daarop terug.
Wat de vrijwilligers steekt is dat zij op geen enkele manier betrokken zijn bij het voorstel van het college. Hier is volkomen solistisch en top-down gewerkt en een vlucht naar voren gemaakt met de voorgestelde oplossing. Ook zijn met de voorzitters niet geëvalueerd de correcties die bij hertelling van de gemeenteraadsverkiezingen in hun stembureau zijn geconstateerd en doorgevoerd. Dat had toch in de rede gelegen.

Naar mijn mening, en die van vele anderen, is de oorzaak van de vele geconstateerde fouten in de tellingen bij de gemeenteraadsverkiezingen primair gelegen in de toepassing van de vanuit dit huis sedert jaar en dag gepropageerde en gestimuleerde zogenaamde 'Venrayse methode' bij de tellingen. Die methode toepassend klopt de kas', optisch althans, altijd. Deze methode wordt in heel veel stembureaus gebruikt. Ik heb dat steeds geweigerd om te doen, omdat dit zo niet kan en mag en heb die mening nimmer daaromtrent onder stoelen of banken gestoken.

Thans wordt u voorgesteld te adviseren om, ter oplossing van de geconstateerde problemen, over te gaan tot centraal tellen, daags na de verkiezingen. Vele anderen vinden dat, met mij, een onzalige, onnodige en onnodig dure oplossing. Voorzitters en leden van stembureaus ervaren het als vernederend dat de methode van centraal tellen wordt voorgesteld; zij willen hun klus op een goede manier en volledig klaren, dat is hun eer te na. En daarvoor zijn goede en bruikbare alternatieven voorhanden.

Onderkend wordt dat er meer gedaan moet worden aan scholing en bijscholing. Het voorstel voorziet daar in. Maar dat is niet dé oplossing van het probleem. De oplossing ligt in het kiezen van een methode en daarmee verband houdende training en voorlichting om het telproces te optimaliseren en te verfijnen met als resultaat een foutloze en tijdige einduitslag op de verkiezingsdag. Er is met zo'n methode tot groot succes in diverse gemeenten ervaring opgedaan. Daarin wordt als voorbeeld de gemeente Utrechtse Heuvelrug genoemd. Ik heb met de projectleider verkiezingen daar contact opgenomen en hij heeft mij enthousiast overtuigd van de eenvoud, deugdelijkheid en haalbaarheid van deze telmethode. Ook de gemeente Horst heeft hier blijkbaar met de laatste gemeenteraadsverkiezingen mee gewerkt. Laat de ambtelijke organisatie op die plaatsen eens informeren. Voorkom dus een onnodig, organisatorisch omvangrijk en duur proces van centraal tellen.

Tenslotte wil ik nog ingaan op enkele aspecten van het voorliggende voorstel. Pas op met het zomaar op de schop gooien van de vaste indeling van stembureaus. Ik hecht er aan te werken met zeker een plaatsvervangend voorzitter en ook stembureauleden waarvan ik weet wat ik er aan heb. Moet er niet aan denken om met een heel vreemde crew aan de slag te moeten. En pleeg vooraf overleg, stem af en regel het vooral niet topdown. Nodig bij de extra instructiebijeenkomst voor voorzitters ook de plaatsvervangend voorzitters uit. Eindelijk wordt er iets gedaan aan de hoogte van de vergoedingen; ik pleit er al jaren gemotiveerd voor. Wil de commissie vragen er bij het college op aan te dringen de verhoogde vergoedingen met terugwerkend kracht te doen ingaan bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Dat zou redelijk en billijk zijn.
Ik en andere stembureauvoorzitter adviseren het college niet over te gaan tot centraal tellen en te kiezen voor de telmethode van Craft Lean Management (zie de site craftlean.com) en die toe te passen in 2019. Daarmee kan dan in 2019 ervaring worden opgedaan. Daarna moeten de meer omvangrijkere verkiezingen (Tweede Kamer, gemeenteraad) probleemloos kunnen verlopen. Voorkom dus onnodige omvangrijke en dure centrale tellingen."

Jan Houba