De nieuwe picknicktafel werd woensdagmiddag feestelijk onthuld.
De nieuwe picknicktafel werd woensdagmiddag feestelijk onthuld. Foto: Rikus ten Brücke

Nieuwe picknicktafel

Venray | Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd woensdagmiddag op de Paardekop in Ysselsteyn een nieuwe picknicktafel in gebruik genomen. Het is een initiatief van Marian Bartray van picknickservice 't Pioniersmegje.

Door Henk Lammen

"Het is toch mooi om hier in deze prachtige, natuurlijke omgeving te genieten van een picknick. Maar ook voor de vele wandelaars en fietsers is deze picknicktafel handig om even te verblijven", aldus Bartray. Zij heeft sinds maart 2015 haar eigen picknickservice. Als 't Pioniersmegje bezorgt zij op haar (elektrische) fiets of auto een picknick op iedere gewenste locatie in de omgeving. Een nieuw concept dat meteen aansloeg. "Het gaat eigenlijk vanaf het eerste moment boven verwachting goed. Het is echt een gezellige manier om samen met familie, vrienden of bekenden samen te zijn. En te genieten van een picknick. De mensen reageren vanaf het eerste moment heel enthousiast." Het idee om in de natuur te genieten van een bijzondere picknick met vooral streekgebonden producten deed Bartray besluiten om op de Paardekop een picknicktafel te gaan plaatsen. Met behulp van bekenden en bevriende relaties werd het idee omgezet in een definitief project. Woensdag werd de picknicktafel officieel geopend. Midden in een bosrijke omgeving staat een prachtige houten tafel met banken, een bord verwijst naar de deelnemers aan het project, en bordjes leiden wandelaars en fietsers naar de nieuwe plek om even heerlijk te verpozen. De nieuwste aanwinst is dan ook nadrukkelijk niet alleen bedoeld voor de mensen die gebruikmaken van de diensten van 't Pioniersmegje. "Voor mij is het een perfecte uitvalsbasis om een picknick aan te bieden. Heerlijk in de natuur met vooral voor de ouderen een mooi zitje. Want sinds de start van de picknickservice is wel gebleken dat met name oudere mensen toch graag aan een tafel willen zitten."

Dat juist voor de Paardekoopweg werd gekozen, is niet uit de lucht komen vallen. "De picknickplaats is omgeven door drie mooie natuurgebieden in Ysselsteyn die volop in ontwikkeling zijn. Met een natuurleerpad, een uitkijktoren en vele fiets- en wandelmogelijkheden." Het concept van 't Pioniersmegje is sinds de start nagenoeg onveranderd. De picknick wordt geserveerd op een royale deken in de kleuren rood en groen, het logo en de naam zijn er in gestikt. Tafellakens, schalen en plankjes zijn in dezelfde stijl. Een informatieboekje (Marian noemt het haar storytellingboekje) leidt de deelnemers door de picknick. De kracht van 't Pioniersmegje is het aanbod aan streekproducten uit De Peel. Alles is afkomstig van enthousiaste lokale ondernemers. Vers gebakken croissants, Ysselsteyns bruinbrood, aspergesoep, ambachtelijke jam, pittige Peelsalami, pastrami van het Japanse Wagyurund, zelfgemaakte bonbons in de vorm van een hartje of klavertje vier en koffie of thee. Kwaliteit staat voorop, het moet geen massaproduct worden. "Ik had niet durven dromen dat het zo'n succes zou worden", zegt Marian enthousiast. "Vanaf begin juli was dit jaar ieder weekend vol. Dat bewijst dat er een markt is om mensen op deze manier te verrassen. Het is net als een cadeautje uitpakken. Samen genieten, bij elkaar zijn, en ondertussen verwend worden met een heerlijke picknick. Even lekker de tijd voor elkaar nemen. Mensen waarderen dat in deze vluchtige tijd."