Nieuw plan voor subsidies

Venray | De gemeente Venray gaat de komende maanden verder werken aan een pasklaar plan voor het verstrekken van subsidies.

Na overleg met tientallen subsidieontvangers Venray gaan ambtenaren een plan opstellen voor de invoering van het verbeterde subsidiebeleid. In de loop van volgend jaar krijgt de gemeenteraad een voorstel voor het nieuwe beleid en de daarbij horende regels. De gemeente Venray verstrekt elk jaar voor ongeveer 6 miljoen euro subsidie aan uiteenlopende organisaties. Daarbij horen grote professionele organisaties als de bibliotheek en de schouwburg, maar ook kleine verenigingen als zangkoren of sportclubs. De manier waarop die subsidiepot wordt verdeeld, is al jaren onderwerp van gesprek.

Komt al dat geld wel goed terecht? En draagt de subsidie wel bij aan de doelen die de gemeente wil bereiken? Twee jaar geleden gaf de gemeenteraad opdracht om samen met alle verenigingen en stichtingen te komen tot een betere verdeling. De raad gaf vier uitgangspunten mee: voor wat hoort wat, subsidie als stimulans, kwalitatieve ontwikkeling en samenwerking. De subsidieontvangers hebben die uitgangspunten tijdens dialogen en de discussie verder aangevuld en uitgediept. Ambtenaren zijn nu aan zet om een voorstel voor werkbaar beleid op te stellen.


Opbrengst Taxus Taxi valt tegen

Venray | De jaarlijkse inzameling van taxussnoeisel door Stichting Taxus Taxi heeft geleid tot de productie van ruim 2.800 chemotherapieën. "We hadden op een hogere opbrengst gerekend, maar door het hete zomerweer is er dit jaar minder gesnoeid en dus ook minder opgehaald", aldus Werner Toonen van Stichting Taxus Taxi. In de gemeente Venray was de opbrengst goed voor 53 chemotherapieën.

Al sinds 2009 roept Taxus Taxi elk jaar eigenaren van de taxushaag op om deze groene heester in de zomermaanden te snoeien en het snoeisel te bewaren. Juist in deze periode bevatten de jonge twijgjes van de taxusplant de werkzame stof taxol, dat wordt gebruikt voor chemotherapieën. "We hebben dit jaar kunnen inzamelen van 6 juni tot en met 7 september. Onze aanvankelijke doelstelling was 3.500 chemotherapieën, maar de hete zomer is funest geweest. Meer info over het inzamelen van snoeisel en Stichting Taxus Taxi via www.taxustaxi.nl.