Kippenboer Claessens naar Brussel

Oirlo | Styn Claessens, ondernemer en boer bij kippenboerderij Kipster in Oirlo, nam deze week deel aan het Europees Congres voor Jonge Boeren bij het Europees Parlement in Brussel. Leden van de Europese Christendemocratische fractie EVP kregen daarbij de kans om jonge boeren voor te dragen die bezig zijn met innovatieve landbouwprojecten. Claessens voert met zijn bedrijf een dier-, mens- en milieuvriendelijk concept door.

Dat bleef niet onopgemerkt bij Annie Schreijer-Pierik, Europarlementslid namens het CDA. Schreijer-Pierik: "Het is ongelofelijk hoeveel geweldige ideeën door jonge agrarische ondernemers ook daadwerkelijk in de praktijk worden gebracht. Deze concepten maken de landbouwsector toekomstbestendig." Claessens werd gisteravond aan het begin van de avond verwacht in Brussel, waar 's avonds een netwerkborrel werd georganiseerd. Een kans voor Claessens om in contact te komen met jonge boeren uit andere lidstaten. Vandaag (donderdag) krijgt een kandidaat namens iedere lidstaat vijf minuten de tijd om zijn concept te pitchen. Hoe Claessens dat gaat doen weet hij nog niet. "We vertellen vaker over ons bedrijf en ons concept op verschillende locaties. We komen bij veel verschillende bedrijven. Ik heb wat sheets over Kipster en schud het verhaal verder uit mijn mouw."

Claessens loopt qua visie met zijn bedrijf Kipster voorop. "We hebben best een vernieuwende voedselvisie geschreven. We voederen dieren alleen van reststromen. Dan gaat het om bakkerijproducten die in de bakkerij niet meer verwerkt kunnen worden. Denk daarbij aan rijstwafels of knäckebröd. Nijsen/Granico, een mengvoerbedrijf uit Veulen maakt de voeding voor de kippen en dat krijgen wij aangeleverd."

Dat het bedrijf dier-, mens- en milieuvriendelijk is, is op meerdere manieren terug te zien. De dieren krijgen veel leefruimte en die bestaat niet alleen uit een kale grond. Zo is er een binnentuin, met frisse lucht, daglicht, boompjes en struiken.

Dat het bedrijf dier-, mens- en milieuvriendelijk is, blijkt op meerdere manieren

Hier kunnen ze naar hartelust scharrelen en spelen. Verder is er een hele fijne uitloop rond de boerderij, waar ook veel afwisseling is. Daarmee heeft het bedrijf drie sterren van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming gekregen. Dat is het hoogst haalbare. Daarnaast worden de eieren verpakt in een duurzame doos, dat zelfs is tentoongesteld in een Londens museum bij een expositie over duurzame verpakkingen. Het is het meest duurzame eierdoosje dat er is.