Isa Hagens krijgt tijdens de jubileumshow Magnifique een prominente dansrol.
Isa Hagens krijgt tijdens de jubileumshow Magnifique een prominente dansrol. Foto: Henk Lammen

De laatste dansshow van Isa?

Venray | Danshuis Venray treedt op zaterdag 3 november op tijdens het jubileumconcert Magnifique van de 100-jarige Muziekvereniging Oostrum. Voor Isa Hagens uit Venray misschien haar laatste dansoptreden. Enkele dagen na de show ondergaat ze in het Boxmeerse ziekenhuis een ingrijpende rugoperatie. "Ik ben positief en ga er voor dat ik weer kan dansen."

Door Henk Lammen

Als 4-jarige begon Isa met dansen bij Kunstencentrum Jerusalem in Venray. Zoals zoveel jonge meisjes werd ze als kleine meid betoverd door de glitter en glamour. "Ik zag op televisie een ballerina. Dat vond ik prachtig, dat wilde ik ook', kijkt de 16-jarige terug. In groep 6 kwam ze in de talentenklas. Klassiek ballet was de basis, daarnaast leefde ze zich uit in moderne dans en jazz.

Haar droom was de vooropleiding dans aan ArtEZ in Venlo. Die viel al snel in duigen. "Ik werd niet aangenomen vanwege een scheefstand in mijn rug. In mijn ruggenwervel zit een flinke bocht." Dat ongemak was al eerder geconstateerd. Toen ze een jaar of tien was kreeg ze steeds meer last van een pijnlijke rug. Ze kwam in de medische molen. Via de huisarts naar de chiropractor en uiteindelijk onderzoek in het ziekenhuis. Op de eerste röntgenfoto werd een scheefstand van 45 procent geconstateerd, het is nu inmiddels ruim 52 procent. Als bewijs laat ze op haar mobieltje een foto zien.

Dansen bleef in al die jaren haar uitlaatklep. Met een enorme motivatie, drive en doorzettingsvermogen verdreef ze de pijn tijdens het dansen. "Als ik dans denk ik nergens aan. Dan geniet ik alleen maar. Dan voelde ik die zeurderige pijn ook niet zo." Uiteindelijk werd aan het begin van dit jaar toch besloten voor een operatie. Haar ruggenwervel wordt blijvend met schroeven en staven rechtgezet. Een operatie niet zonder risico. "De operatie wordt uitgevoerd via de zijkant, want de kans bestaat dat een long inklapt." De leerlinge 5 vwo aan het Elzendaalcollege in Boxmeer had een opmerkelijke wens. Ze wilde het optreden op zaterdag 3 november in de evenementenhal voor geen goud missen. Wellicht haar laatste dansshow voor een groter publiek, want na de operatie wacht haar een lange revalidatie.

Bij de intake in het ziekenhuis was haar eerste vraag 'kan ik ooit weer dansen?' Het antwoord is onzeker, het kan alle kanten op. Ze slikt even, maar blijft nuchter als het doemscenario ter sprake komt. "Ik hoop natuurlijk dat ik ooit weer kan dansen, want dat is wat ik het liefste doe. Dan kan ik alles even loslaten." In de jubileumshow Magnifique krijgt ze een prominente rol toebedeeld. Ze danst enkele solo's en gaat een spitzenstuk doen. Haar ogen glitteren, ze lacht. Haar strijdlust blijft onverminderd groot. Ondanks dat het zo maar haar laatste dansoptreden kan zijn. "Het wordt een optreden met een dubbel gevoel. Ik ga er helemaal voor. Wat er daarna gebeurt, zie ik dan wel. Ik weet dat ik minstens een jaar niet zal kunnen dansen. Dat gaat pijn doen. Ik blijf echter positief, ga ervoor om uiteindelijk weer te kunnen dansen. Nu doet het ook pijn, het kan alleen maar beter worden."