Jan Bartels (uiterst links) begroet donderdag (vandaag) bezoeker 50.000 van dit vaarseizoen.
Jan Bartels (uiterst links) begroet donderdag (vandaag) bezoeker 50.000 van dit vaarseizoen. Foto: Jolijn van Goch

Unieke mijlpaal voor veerboot Kobus

Blitterswijck | Veerboot Kobus bereikt vandaag (donderdag) rond het middaguur een historische mijlpaal. Het recordaantal van 50.000 personen, dat binnen één vaarseizoen van de ene naar de andere kant van de Maas wordt gevaren, is dan een feit.

Door Dennis Stiphout

Het prachtige zomerweer is één van de verklaringen voor het succes van het voet- en fietsveer. Ook de realisatie van de fietsroute van Jozef naar Maria, ofwel van Smakt naar Kevelaer heeft bijgedragen aan het succes. De overtocht met de veerboot in Blitterswijck is een van de mooiste punten van de fietsroute. Het allerbelangrijkste zijn echter de vrijwilligers die al zeventien jaar de passagiers van Blitterswijck naar Wellerlooi, en terug, varen. Jan Bartels, voorzitter van de Stichting voet- en fietsveer Blitterswijck-Wellerlooi die de boot exploiteert, erkent dat. "Sinds de start in 2002 is het ons gelukkig altijd gelukt om aan vrijwilligers te komen voor de boot. Dat neemt overigens niet weg dat nieuwe vrijwilligers altijd welkom zijn."

De huidige veerboot werd in 2002 gebouwd in Beneden-Leeuwen en vaart inmiddels voor het zeventiende seizoen op en neer. Het vaarseizoen duurt van 1 april tot en met 31 oktober. De veerboot was aanvankelijk bedoeld om zo'n vijftien- tot twintigduizend passagiers per jaar over te zetten. "Vanaf het eerste moment bleek het echter een heel groot succes te zijn", aldus Bartels. "Het eerste jaar hadden we al 35.000 passagiers. Inmiddels zijn dat er gemiddeld per seizoen zo'n 40.000." Dit jaar spant dus absoluut de kroon, met meer dan 50.000 passagiers.

Een andere oorzaak van het succes is het fietsknooppuntensysteem. Bartels: "De boot kwam ongeveer gelijk met de introductie van dat systeem. Dat begon destijds in Noord-Limburg met een pilot. Veel van die fietsknooppunten lopen via de boot." Het bezorgde het toerisme een boost in de regio. "Het was hier een beetje een ongeschonden gebied, er was toeristisch niet veel te doen en het was een beetje onontwikkeld", aldus Bartels. Het bereiken van de mijlpaal van 50.000 passagiers werd vandaag (donderdag) met een feestelijk tintje gevierd.

Mede daardoor kon de prijs per passagier altijd laag blijven. Fietsers worden voor een euro van de ene naar de andere kant vervoerd. Voor voetgangers en iedereen tot en met twaalf jaar is de prijs slechts vijftig cent. Bartels erkent dat, juist omdat er zoveel mensen gebruik maken van de veerboot en deze boot al vanaf het begin meegaat, er in de nabije toekomst wellicht een nieuwe boot in het verschiet ligt. De boot heeft in de regio niet enkel een logistiek doeleinde, maar dient ook als cultureel erfgoed. Het bereiken van de mijlpaal wordt gevierd tijdens een feestelijke bijeenkomst op donderdag 18 oktober tussen 12.00 uur en 13.00 uur.