Afwijzing doorn in het oog

Venray | De gemeente Venray houdt voorlopig voet bij stuk als het gaat om de afgewezen subsidieaanvragen van TC Venray, TC Rodhe en TC Oostrum. De drie verenigingen vragen in totaal om 462.377 euro. De kwestie werd afgelopen donderdag besproken tijdens de commissie Leven. "We worden achtergesteld in vergelijking met andere verenigingen", foeterde Olaf Duisters namens TC Rodhe.

De Venrayse tennisvereniging wil zes smashcourtbanen renoveren. Daarvoor is een bedrag van 110.000 euro nodig. TC Rodhe deed een subsidieaanvraag voor 73.333 euro. Eind augustus werd de aanvraag afgewezen door de gemeente. "We gaan nu de bezwaarprocedure starten. We hebben het gevoel dat we sterk staan als vereniging", vertelt Duisters hoopvol. Toch zit het Duisters niet lekker. "Tennisclubs worden gediscrimineerd. We hebben altijd onze eigen broek opgehouden en alles netjes betaald. We komen in serieuze problemen als we zelf moeten opdraaien voor de renovatiekosten van de banen. Het onderhoud is echt nodig, anders worden de banen onbespeelbaar en raakt wellicht de onderlaag zelfs beschadigd."

In het huidige beleid van de gemeente Venray staat dat twee derde van het totaalbedrag wordt gesubsidieerd. In de toekomst zou dat beleid veranderen, maar het huidige beleid ligt nog steeds op tafel. "We denken dat we een sterke zaak hebben." De bezwaarprocedure wordt door TC Rodhe mogelijk nog gevolgd door juridische stappen. "Daar willen we voorlopig nog niet aan denken. Het wordt in ieder geval een zware belasting voor onze bestuursleden. We moeten overdag allemaal werken en het is niet gemakkelijk om dit er in de avonduren even bij te doen."

CDA-wethouder Anne Thielen gaf tijdens de commissievergadering aan nog steeds in gesprek te zijn met de tennisverenigingen. Deze uitspraak bevreemde Duisters. "Het laatste gesprek was een half jaar geleden. Dat noem ik niet echt met elkaar in gesprek zijn."

Thielen ging na vragen van enkele commissieleden in op de zaak: "We moeten dit zorgvuldig uitzoeken. Ik snap dat de verenigingen met behoeftes zitten en in sommige gevallen zijn die behoeftes ook noodzakelijk. Ik kon tijdens de aanvraag géén geld reserveren voor de tennisclubs. De drie verenigingen wisten dus dat ze een afwijzing zouden krijgen. De verenigingen hebben nu bezwaar aangetekend en we wachten nog op de uitkomst."