Harma van Kreij legt aan voor een genadeloos hard schot.
Harma van Kreij legt aan voor een genadeloos hard schot. Foto: Wolfgang Stummbillig

Debuut in Europa

Geijsteren | Harma van Kreij heeft afgelopen weekeinde haar debuut gemaakt in de Europacup. De 24-jarige handbalster uit Geijsteren speelde met haar club Borussia Dortmund in de laatste seconden gelijk tegen HC Zalau uit Roemenië: 25-25.

Door Peter Schoeber

Dankzij de vierde plaats afgelopen seizoen, pakte Dortmund op de laatste speeldag het Europese ticket. De aanloop van haar debuut op het Europese toneel voelde onwerkelijk aan voor Harma van Kreij. Dat vertelt ze wanneer ze zondagavond weer thuis is in Geijsteren. "In de voorbereiding hebben we wedstrijden in Denemarken gespeeld, maar ik ben nog nooit ergens voor een wedstrijd naar toe gevlogen. Pas bij de warming-up kwam het besef: 'We gaan beginnen.'" Van Kreij werd met zes treffers topscorer voor Dortmund. Het was de Limburgse, die enkele seconden voor tijd de IJslandse Hildigunnar Einarsdottir aan de cirkel vrijspeelde, waaruit de 25-25 tot stand kwam.

In een volle sporthal speelde Borussia Dortmund niet alleen tegen thuisploeg HC Zalau. Ook het publiek liet van zich horen. "De supporters reageerden fel, wanneer ze het met een beslissing niet eens waren. Maar ik denk dat dit overal zo zal zijn. Nu was het publiek tegen ons, zondag in de return hoop ik op steun van onze eigen supporters." Dat thuisduel wordt niet gespeeld in de eigen Sporthalle Wellinghofen (wordt gerenoveerd), maar noordelijker in Hamm (zondag 17.00 uur in de Westpress Arena).

Als tienjarig meisje liep Harma van Kreij bij handbalvereniging Manual in Venray binnen. "Dat was tijdens de inloopdagen. Mijn eerste trainers waren Jo de Jong en Twan Rongen. Vanuit Manual maakte ik steeds de stap voorwaarts: naar Bevo (eerste divisie), HandbaL Venlo (eredivisie), Duitsland met Tus Lintfort en nu alweer voor het derde jaar BVB Dortmund in de eerste Bundesliga. Ja, de tijd gaat snel voorbij. Het is mooi om dit mee te maken." Inmiddels is Van Kreij als basisspeelster van grote waarde bij Dortmund. Ze is dynamisch en vooral een harde werker voor het team.

Trainer bij Dortmund is Gino Smits uit Geleen. De geboren Heldenaar was ook één jaar trainer van Van Kreij in haar periode bij HandbaL Venlo. "Gino heeft me zes jaar geleden wakker geschud, ik ben bewuster gaan nadenken welk doel in het handbal ik voor ogen had. Van daaruit ben ik gaan werken. Het is heel bijzonder dat ik hem nu weer tegenkom. We hebben in die tussentijd ook een band opgebouwd en steeds contact met elkaar gehouden. Gino wil iedere speelster beter maken, het maximale eruit halen. Ik wil nog steeds het Nederlands team halen en in de Champions League spelen. Daarvoor moet ik er in iedere wedstrijd voor Dortmund staan, dan kom ik ook in beeld voor Oranje."

Maandag zat Van Kreij alweer in de collegebanken van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daar volgt ze de opleiding Pedagogische Wetenschappen. Zondag is de return tegen HC Zalau. "Europees handballen is anders dan in de competitie, het gaat maar over twee wedstrijden, twee keer zestig minuten. We hebben nu wel een betere uitgangspositie dan als we verloren hadden. Maar zondag beginnen we weer op 0-0 en gaan we gas geven om de derde ronde van het toernooi te bereiken."