Een duel dat symbolisch stond voor het resultaat zondagmiddag: BVV'27 werd afgetroefd door Meterik.
Een duel dat symbolisch stond voor het resultaat zondagmiddag: BVV'27 werd afgetroefd door Meterik. Foto: Jolijn van Goch

"We gaan hier wat neerzetten"

BVV'27-Meterik 1-3 (1-1).
Doelpuntenmaker BVV'27: Egzon Grguri. BVV'27: Gijs Gooren, Poels (60. Van Kempen), Janssen, Durgun, Jannes Gooren, Jens Arts (2. Van de Water), Verkoijen, Sil Arts, Karman, Grguri, Van Kempen.

Door Dennis Stiphout

Blitterswijck | In Blitterswijck kon aan het einde van het vorige seizoen de vlag uit, toen het eerste elftal na tientallen jaren van afwezigheid dit seizoen promoveerde naar de vierde klasse. Vlaggen hingen er zondagmiddag nog altijd op het sportpark van BVV'27, zij het ter decoratie. Inmiddels heeft de feestvreugde namelijk al een tijdje plaatsgemaakt voor de realiteit, want tijdens de rentree voor spek en bonen meedoen is iets wat ze in Blitterswijck koste wat kost willen voorkomen.

Op basis van de eerste competitiewedstrijden hoeft voor dat scenario ook absoluut niet gevreesd te worden. Er werd tot nu toe alleen van GFC'33 ruim verloren. Hegelsom was nipt te sterk (2-1) en Meterik won afgelopen weekend pas in de slotfase. Roel Verkoijen, zondagmiddag aanvoerder, merkt het niveauverschil wel. "In de vierde klasse wordt meer gevoetbald. Ik denk dat het bij vijfdeklassers chaotischer is en dat wedstrijden soms op geluk worden bepaald. In de vierde klasse zie je dat er veel meer een denkwijze achter zit. Dat voetbalt een stuk lekkerder vind ik. Vandaag vond ik dat we organisatorisch goed stonden, we zijn 85 minuten lang dominanter geweest en Meterik loerde op een klein foutje van ons." Die foutjes werden pas in de slotfase veroorzaakt, waardoor Meterik na een open duel alsnog aan het langste eind trok. De gasten kwamen na ruim een half uur op voorsprong, Egzon Grguri maakte op slag van rust de gelijkmaker. Na een tweede helft waarin beide ploegen mogelijkheden kregen, viel het spreekwoordelijke kwartje uiteindelijk de kant van Meterik op.

Wederom een blessure

Pechvogel van de middag was Jens Arts, die vermoedelijk voor een seizoensrecord zorgde door bij zijn eerste actie na ongeveer een minuut spelen geblesseerd het veld te moet verlaten. Trainer Leon Vievermans kan dát juist niet gebruiken. Het is wel duidelijk wat de achilleshiel van de ploeg is. Vievermans: "Het is klein hier, aan alle kanten. Dat merk ik in de omvang van de selectie en soms ook in de trainingsopkomst. Ik heb weleens met acht of negen man getraind. Als ze komen trainen dan kunnen we wat, op zich zit er kwaliteit genoeg in. We hebben een bepaalde manier van spelen voor ogen, dan zou het wel zo prettig zijn als je daar op trainingen met iedereen aan kunt werken."

Blessures en jongens die doordeweeks werken of studeren, maken dat Vievermans het aantal spelers dat komt trainen soms op twee handen kan tellen. De selectie is ten opzichte van vorig jaar niet spectaculair veranderd, dus hoe zat dat toen dan? Verkoijen: "Vorig seizoen zijn we puur op doorzettingsvermogen en karakter gepromoveerd. We hebben nu een selectie van nog geen twintig spelers, van wie er ook nog eens een paar basisspelers geblesseerd zijn. Het is een klein clubje en we moeten het doen met elkaar. Je ziet bijvoorbeeld dat het tweede en derde geen selectieteams zijn. De afgelopen wedstrijden speelden we noodgedwongen steeds in een andere opstelling. Langzaamaan zie je dat iedereen weer fit gaat worden. Als iedereen aanwezig is, gaan de resultaten vanzelf komen. Dan ben ik overtuigd van het feit dat we in de vierde klasse kunnen blijven staan."

Perspectief

Dat goede gevoel heeft trainer Vievermans ook. "Van de vijfde naar de vierde klasse is natuurlijk wel een verschil. Kijk alleen al naar het niveauverschil in de vijfde klasse, dat is daar verschrikkelijk groot. Wij hebben genoeg sterke punten, er zit genoeg energie in het elftal. Ze moeten leren om dat op het juiste moment te gebruiken, dan komt het goed. We gaan hier wat neerzetten." Het is duidelijk: over het niveau maken ze zich in Blitterswijck niet al te veel zorgen, de uitdaging zit 'm meer in het feit dat er op dinsdag- en donderdagavond zo snel mogelijk weer meer spelers met voetbaltas het sportpark van BVV opzoeken.