'Bibliotheek geen tweede The B'

VENRAY | Burgemeester en wethouders van Venray gaan met een externe partij bekijken wat ze met de bibliotheek precies aan willen. In het voorjaar moet er een totaalplan liggen. Een complicerende factor in het geheel is dat de gemeente Venray eind dit jaar het oude AH-pand aan het Henseniusplein aan moet kopen om 800.000 euro provinciale subsidie mee te kunnen pikken. De coalitie (CDA, Venray Lokaal en D66) wil dat de nieuwe bieb in het voormalige winkelpand een plek krijgt.

Door Henk Baltussen


Die acht ton hangt nu als een zwaard van Damocles boven de aankoop, zo omschreef VVD-raadslid Bas Künen het. En ook boven het biebdossier dat met de week groeit. Want veel fracties vinden dat het college de verkeerde volgorde aanhoudt: 'Eerst moet duidelijk zijn hoe de bibliotheek 2.0 inhoudelijk eruit moet gaan zien. Pas dan kan er een gebouw bij worden gezocht', is de lijn die onder meer PvdA en VVD voorstaan. Maar voordat duidelijk is hoe de nieuwe bieb gestalte moet krijgen, is het 2019. Als dan pas het oude AH-pand wordt aangekocht, kan de gemeente fluiten naar de 800.000 euro. Daarom wil het college nu het oude winkelpand aankopen. Die aankoop is onderdeel van het coalitieakkoord dat CDA, Venray Lokaal en D66 dit jaar ondertekenden.

Saillant detail in het geheel is dat de Venrayse vestiging van BiblioNu voor een bankroet staat. Krijgt de bieb in 2019 geen extra euro's, dan kan de zaak op slot. Daar blijkt evenwel geen enkele partij een voorstander van. Dit alles passeerde vorige week donderdag de revue tijdens de vergadering van de gemeentelijk commissie Leven. De leden bogen zich over de biebproblematiek op aandrang van de VVD. Bas Künen, commissie- en ook raadslid namens de Venrayse liberalen, trapte derhalve de bijeenkomst af. Hij liet weten veel bedenkingen te hebben bij het collegeplan: "De bieb is bijna failliet. Om dan de zaak te verhuizen (dat gaat naar verwachting 360.000 euro kosten red.), lijkt me niet slim. Het geldprobleem is een aandachtspunt, hoorden we. En ook dat het wel goed gaat komen."
Künen kon dat laatste maar moeilijk geloven: "De toekomstige kostenstructuur is geheel onduidelijk. De aandacht toespitsen op de verhuizing van de bieb naar een nog groter pand zonder financiële zekerheden is geen goed plan."
De nieuwe bibliotheek mag geen tweede The B worden, stelde Künen. Met The B doelde Künen op het jongerencentrum dat in 2014 op sportpark De Wieën voor ruim een miljoen euro een hagelnieuw gebouw kreeg. Het werd geen succes. De jongeren bleven weg.
Lees verder op pagina 7.