Metamorfose voor Blitterswijck

BLITTERSWIJCK | Wegen, trottoirs en de riolering worden aangepast, de verouderde straatverlichting wordt vervangen, de kom van Blitterswijck krimpt en bomen verdwijnen. Blitterswijck ondergaat de komende jaren een metamorfose waarmee een bedrag van bijna 4 miljoen euro (inclusief btw) is gemoeid. Een van de doelen van de megaklus die in 2022 moet zijn geklaard, is dat Blitterswijck na hevige regenval droge voeten houdt.

Door Henk Baltussen


De klimaatadaptatiemaatregelen zijn een belangrijk onderdeel van het omvangrijke in zes fasen opgedeelde project dat Blitterswijck in de toekomst moet vrijwaren van natte voeten. In de afgelopen jaren ondervond Blitterswijck Het grootste deel van de dorpskom wordt daarbij onder handen genomen. Dit jaar wordt nog begonnen met de voorbereidingen en uitvoering van fase 1. Daarbij worden de Langstraat, Van Hamelbergweg, Poelenbosweg en de Van Lyndenstraat aangepakt.
Er wordt een apart hemelwaterriool met overstort aangelegd en 31.000 vierkante meter aan verhardingen worden afgekoppeld. Het bestaande riool wordt daardoor zoveel mogelijk ontlast bij hevige regenval. Wegen worden aangepast, de nieuwe bestrating zal zoveel mogelijk bestaan uit gebakken straatstenen.
Het rooien van bomen zal daarbij volgens het college onvermijdelijk zijn. Herplant gebeurt waar mogelijk in de directe omgeving of op een andere locatie. Dat gaat in overleg met de bewoners. De komgrens aan de Langstraat, die nu te ver van de bebouwingen af ligt, schuift richting de kom op. Daarover neemt de gemeenteraad een besluit.
Met de werkzaamheden van de eerste vijf fasen is 2,5 jaar gemoeid. Dat betekent een periode van hinder en overlast. Voor de laatste werkfase met onder meer de doorgaande weg Oude Heerweg is een jaar nodig. Het doorgaan an fase 6 is afhankelijk van de uitkomst van een onderzoek naar een rondweg rond Blitterswijck. Dat onderzoek is eind 2019 klaar.