Huisvesting van

arbeidsmigranten hoofdpijndossier

VENRAY/OOSTRUM | De fracties Pro Venray (PV) en Samenwerking Venray (SV) zien een zestig mobile homes met 240 arbeidsmigranten op De Hulst I in Oostrum niet zitten. Dat lieten de partijen vorige week woensdag weten tijdens een extra raadsvergadering. Die ingelaste vergadering kwam er op verzoek van genoemde partijen.

Door Henk Baltussen


PV en SV gingen daartoe over nadat duidelijk werd dat burgemeester en wethouders niet van plan waren om de gemeenteraad te betrekken bij hun besluit om de bouw van de mobile homes op De Hulst I mogelijk te maken. Het initiatief is afkomstig van het Venrayse uitzendbureau OTTO. Omdat er geen bestemmingsplanwijziging nodig is voor de huisvesting van de 240 Poolse en Roemeense werknemers op De Hulst I, hoeft het college niet bij de gemeenteraad aan te kloppen. En deed dat ook niet.
Dat schoot PV en SV in het verkeerde keelgat, omdat de huisvesting van arbeidsmigranten in Venray inmiddels is uitgegroeid tot een hoofdpijndossier.

Een jaar geleden ontspon zich in de raad een felle discussie over het wel of niet huisvesten van arbeidsmigranten in de oude melkfabriek in Leunen. Dat plan ging uiteindelijk niet door. 'Het kan daarom niet zo zijn dat de gemeenteraad met het oog op de bouw van een mobile homepark nu wordt overgeslagen', stelden PV en SV.
SV-raadslid Theo Mulders somde tal van bezwaren op waarom mobile homes op die plek geen goed idee is. "Het plan past niet binnen de huidige beleidsregels, woningen op een industrieterrein kan niet, het woon- en leefklimaat van arbeidsmigranten moet gelijkwaardig zijn aan de normale woonomstandigheden en dat is op De Hulst I niet het geval, het woon- werkverkeer dat zal toenemen en wat gevaar oplevert, het beheersplan van de locatie is te summier", en zo ging Mulders nog een tijdje door. "Door op die manier arbeidsmigranten te huisvesten, wordt de problematiek omzeild", sloot Mulders af. "De redenen zijn nu puur economisch."
Joep Gielens van Pro Venray is van mening dat het college koste wat kost het plan erdoorheen wil drukken, omdat de coalitie dat al tijdens onderhandelingen direct na de verkiezingen had afgesproken. Tevens gaf Gielens aan dat pas eind van dit jaar de raad beleid vaststelt over de grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten.

'Door zo arbeidsmigranten te huisvesten wordt de problematiek omzeild'

"Moeten we de huisvesting overlaten aan uitzendbureau's of is het beter dat woningcorporaties dat gaan doen?", vroeg Gielens zich af.
PV en SV vinden het kortom te vroeg om dit plan al uit te voeren.
Op de SP na gaan de andere vijf fracties akkoord met de OTTO-plannen. CDA-fractieleider Toon Loonen verweet SV en PV geen verantwoordelijkheid te willen nemen voor de huisvesting van de arbeidsmigranten. Dat was tegen het zere been van Gielens die vervolgens door burgemeester Gillisen de kans werd ontnomen te reageren.

Volgens Gilissen ontaarde de discussie in een politiek debat, wat niet de bedoeling was. De extra vergadering was louter bedoeld om zienswijzen en bedenkingen tegen de plannen op De Hulst I te ventileren. De Mobile Home Campus bij Oostrum gaat er komen, maar de politieke discussie erover woedt voort.


Vervolg pagina 3

D66: 'Wat is er mis met het eigen plan van de bieb?'

Venray | Dat wethouder Anne Thielen (CDA) de komst van een externe partij (ze heeft de keuze uit drie) aankondigde, heeft volgens haar te maken met het feit dat de gemeente goed wil kijken naar de toekomst van de bibliotheek: "Hoe moet de huidige organisatie worden omgevormd tot een bestendige instantie?"

Door Henk Baltussen

Wie daar tussen de regels kritiek van Thielen leest over de bieb zoals die nu functioneert, heeft gelijk. Al eerder stelde ze dat de bibliotheek zelf schuld heeft aan de financiële problemen. "De bieb heeft te weinig geanticipeerd op de toekomst, de bedrijfsvoering is hetzelfde gebleven."
Het beleidsplan Samen Sterker, dat de bibliotheek afgelopen zomer naar buiten bracht, geeft een beeld van een moderne bieb waarbij meerdere instanties kunnen aanschuiven. Wel is aan gedwongen ontslagen niet te ontkomen. Nu Thielen daar een eigen plan overheen gaat leggen, worden hier en daar wenkbrauwen gefronst. Zoals bij Theo Zegers van coalitiepartij D66: "Wat is er fout aan het plan van de bieb dat we nu weer een externe partij gaan inhuren?" Thielen: "Dat plan is van ze zelf. Daarin vraag de bibliotheek ook veel meer geld." Zegers: "Dan is het geld dus de leidraad."
Enkele partijstandpunten:
PvdA: 'Beleidsplan BiblioNu is ambitieus. Dat kost geld. De verhuiskosten mogen bijvoorbeeld niet op het bordje van de bieb komen. Dat faillissement zagen we jaren aankomen. We mogen de hand in eigen boezem steken'.

Venray Lokaal (coalitie): 'Het kan niet zo zijn dat we het beleidsplan van de bieb niet goed vinden en daar een eigen plan tegenover gaan zetten. De eigen plannen van de bieb moeten we hier nog bespreken. Die acht ton van de provincie mag niet leidend zijn. Eerst een discussie op inhoud'.
CDA (coalitie): 'Aan verhuizing van de bieb willen we niet tornen. Er moet wel een goed plan komen. Dat kan gelijk lopen met de verhuizing'.
SP: 'Het beleidsplan van de bieb moet hier worden besproken. We willen een moderne bibliotheek'.
Samenwerking Venray: 'Moet de bieb koste wat kost verhuizen, zoals het CDA aangaf?' Niet koste wat kost, maar dat de bieb uit het huidige pand weggaat is helder, was het coalitie-antwoord.

Wat Thielen betreft kan de bibliotheek nu al aan de slag met de reorganisatie om besparingen door te voeren. Bibliotheek-directeur Jimmy Hendriks kon daar vanwege privéomstandigheden nog niet op reageren. Januari volgend jaar wordt de bieb-discussie vervolgd.