Project Collectieve redzaamheid

Venray | De Sociale Alliantie heeft negen burgerinitiatieven rond sociale grondrechten samengebracht in een tentoonstelling met foto's, filmpjes en verhalen.

De expositie is de komende maanden te zien in een aantal plaatsen in Noord-Limburg, onder andere in Venray. Dit gebeurt in het kader van het project Collectieve redzaamheid dat door de provincie Limburg wordt ondersteund. In de bibliotheek Venray wordt de tentoonstelling op 19 oktober om 16.00 uur geopend door wethouder Martijn van der Putten. De expositie is te bezichtigen tot en met 9 november en verhuist dan vervolgens naar de Bibliotheek Horst.

Naast de expositie wordt in iedere expositieplaats een werkbijeenkomst georganiseerd. Die gaan over de beloften van sociale coöperaties om concrete bijdragen te leveren aan meer kwaliteit van leven.
De werkbijeenkomst in Venray vindt plaats op 1 november in de bibliotheek en heeft als thema: Burgerinitiatieven geven uitvoering aan sociale grondrechten. Zijn het daarmee ook sociale ondernemers?

In Bibliotheek Venray wordt op donderdag 1 november van 19.30 tot 21.30 een werkbijeenkomst gehouden over de vraag wat het verschil is tussen sociale coöperaties en sociale ondernemingen. In het (landelijke) beleid worden sociale coöperaties en sociale ondernemingen vaak op één hoop gegooid. Deelnemers worden aan het werk gezet om aan de hand van concrete voorbeelden de verschillen tussen beide initiatieven in kaart te brengen en te bespreken waarom het van belang is onderscheid te maken.

Daarbij wordt onder meer ingegaan op de valkuil van het verdienmodel-denken dat aangeeft dat burgerinitiatieven rond sociale grondrechten hun eigen broek moeten leren ophouden. De bijeenkomst wordt geopend door wethouder Anne Thielen. Het thema wordt ingeleid door Nicole Estejé.

In Bibliotheek Horst wordt op woensdag 14 november van 19.30 tot 21.30 een werkbijeenkomst gehouden over de vraag welke activiteiten burgerinitiatieven wel op zich kunnen nemen en welke taken minder passend zijn. Aan de hand van concrete voorbeelden – uit Engeland en uit America (Horst) – wordt nagegaan wat de draagkracht is van burgerinitiatieven en hoe deze kan worden versterkt.

Daarbij wordt ingegaan op de verschillen tussen de systeemwereld waarin de overheid opereert en de leefwereld waarin burgerinitiatieven actief zijn.

Bouwen burgerinitiatieven aan een nieuw domein tussen leefwereld en systeemwereld? Wat zijn kenmerken van dit nieuwe domein? En welke condities zijn nodig voor de ontwikkeling van dit nieuwe domein?

Aan de bijeenkomst wordt meegewerkt door Jac Thijssen (Dorpscoöperatie America), Nicole Estejé (coöperatie kinderwijkraden) en Raf Janssen (Sociale Alliantie). De bijeenkomst vindt plaats in de bibliotheek van BiblioNu te Horst (Librije 60).

De toegang voor beide werkbijeenkomsten is gratis. Aanmelden kan door een email te sturen naar raf@cooperatievevakschool.nl.