SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC Foto: Picasa

Workshop Houd me vast

Venray | Iedere relatie komt wel eens onder druk te staan. Als er pas kinderen zijn bijvoorbeeld, als jij of je partner helemaal opgaat in het werk, als je kinderen gaan puberen, als er een sterfgeval is in een van de families. Het kan allemaal leiden tot wederzijdse irritaties of spanningen tussen jou en je partner. De sfeer in huis lijdt er wellicht onder. Misschien merk je dat jullie ook minder samen doen dan je zou willen.

"Wat we vaak zien, is dat mensen te lang blijven denken dat ze er zelf wel uit komen", zegt relatietherapeut Ietje Deutz. "De vraag is: durf je de stap te zetten om iemand erbij te halen? Voor veel mensen is die stap groot. Vandaar dat wij dit nu laagdrempelig bieden voor mensen met relatiestress." Samen met relatiecoach Lilian in 't Zand verzorgt Ietje Deutz vanaf november de workshop Houd me vast voor stellen.

Houd me vast is niet zomaar een programma. De methode (jaren geleden ontwikkeld door psychologe Sue Johnson) wordt wereldwijd toegepast en wetenschappers hebben inmiddels vastgesteld dat hij effectief is. "Deze aanpak helpt je om weg te blijven van verwijten en beschuldigingen", zegt Lilian. "Met z'n tweeën ga je op een rustige manier met elkaar praten, naar elkaar luisteren en begrijpen wat de ander voelt en bedoelt. Dat doen we in acht bijeenkomsten aan de hand van filmpjes en oefeningen met je eigen partner in een groep. We starten in 2018 op maandagavond vanaf 12 november."

Houd me vast (gebaseerd op Emotionally Focused Therapy ofwel EFT) is een effectieve manier om je relatie nieuw leven in te blazen. Ietje: "Het mooie van deze aanpak is dat je dichter bij elkaar komt én dat jezelf beter leert kennen." Lilian: "Met het Houd me vast-programma leer je om juist in tijden van extra stress met elkaar in gesprek te blijven. Je hebt er dus nu iets aan, en ook op lange termijn."

Voor meer informatie: bel dan met Lilian (06-22454791) of Ietje (06-22069029 ). Een formulier is ook in te vullen op www.ietjedeutz.nl of www.lilianintzand.nl.


Klompendag

Leunen | Klompenmaker Carel Jeuken uit Leunen en de door hem opgeleide leerling Eric Collin uit Horn hebben deelgenomen aan de 91e klompenmakersdag in Sint Oedenrode.

Daar werden de machinale en handmatige klompen voor de 87e keer gekeurd door drie juryleden. Jeuken werd beoordeeld met 89.2 procent en Collin met 80 procent.

Jeuken: "We hebben de klompen een week eerder in moeten leveren voor de keuring. In Nederland zijn nog ongeveer tien machinale klompenbedrijfjes en zes klompenmakers die handmatig werken." De klompenmakers vallen sinds een paar jaar onder het cultureel erfgoed van Nederland. "Er worden jonge mensen opgeleid om zo het vak voor Nederland te behouden. Zo leid ik op dit moment drie nieuwe leerlingen op."