Hoe verder met een dorpshuis in Smakt/Holthees?

SMAKT/HOLTHEES | Dorpsraad (dr) Smakt-Holthees gaat bekijken hoe de dorpen een aanzet kunnen maken om in de toekomst verzekerd te kunnen blijven van een dorpshuis. Op dit moment zijn ze daarvoor afhankelijk van de plaatselijke horeca. Maar hoe moet het verder, mochten die horeca-gelegenheden verdwijnen?

Door Henk Baltussen

Dat Vredepeel 1,2 miljoen kreeg voor een nieuwe multifunctionele dorpsaccommodatie, biedt hoop voor de twee dorpen, zo viel tijdens de laatste dorpsraadvergadering te beluisteren. 'Maar blijft er nog wat voor ons over?', was de vraag. Nu komen de dorpelingen van Smakt en Holthees samen in drie verschillende locaties: in café het Trefpunt in Holthees, in het Pelgrimshuis in Smakt en de sportkantine bij het voetbalveld. Iets eigens hebben de dorpen niet. Dat baart ze zorgen. Het moet niet zo zijn dat ze plots zonder accommodaties komen zitten en de verenigingen en andere groeperingen in het luchtledige staan te trappen. Waar de oplossing moet worden gezocht, staat nu nog in de sterren geschreven. Dat erover moet worden gesproken, is voor de dorpsraad helder. Ook helder is dat de dorpen samen voor één dorpsaccommodatie opteren.
Hét struikelblok zal het geld worden. Dat Smakt en Holthees in twee verschillende gemeenten liggen (respectievelijk Venray en Boxmeer) zou kansen moeten bieden die andere dorpen niet hebben, denken de dr-leden. Het antwoord van de gemeente Boxmeer op de vraag of het gemeentebestuur bereid is om bij te dragen in de kosten van een dorpshuis voor Holthees en ook Smakt is duidelijk, maar werpt ook vragen op: "Het gemeentelijk beleid is dat er in Holthees (en ook in Groeningen) vanwege de grootte van de dorpen geen gemeenschapshuizen worden gebouwd", aldus een woordvoerder van Boxmeer.

'Het is heel goed dat het dorp Smakt vast nadenkt over de toekomst'

De gemeente Venray is inmiddels ook ter ore gekomen dat Dorpsraad Smakt-Holthees een toekomstig eigen dorpshuis op de agenda heeft gezet. Maar op dit moment kan het gemeentebestuur er nog niet veel mee: "Als gemeente vinden we het heel goed dat het dorp Smakt vast nadenkt over de toekomst. Het is echter nog te vroeg om hier een bestuurlijke reactie op te geven. Hierover willen we als gemeente eerst in gesprek met de mensen uit het dorp zelf." Hoe de rollen van de beide gemeenten Boxmeer en Venray in het geheel zouden moeten zijn, is onbekend.