Afbeelding
Foto: Rikus ten Brucke

Dubbel gevoel bij benoeming Harrie Smeets

Venray | De benoeming van deken Harrie Smeets tot bisschop van Roermond is in Venray met brede instemming ontvangen. Toch heerst er ook een dubbel gevoel omdat velen het jammer vinden dat Smeets nu Venray gaat verlaten.

Dat dubbele gevoel heerst onder andere bij Tonny Engels, vicevoorzitter van het kerkbestuur van de Grote Kerk. "Wij werden dinsdag door de deken geïnformeerd over zijn benoeming. We zijn natuurlijk heel blij voor hem. Het is heel jammer dat hij nu weggaat uit Venray. We hebben al die jaren enorm plezier samengewerkt. Van de andere kant lijkt me deze benoeming goed voor het bisdom. Harrie Smeets is een geestelijke die heel veel capaciteit heeft om het bisdom Roermond goed te leiden. Belangrijk is daarbij ook de steun van de Limburgse bevolking. Ik hoop dat die allemaal achter hem gaan staan.

Voor Engels kwam de benoeming toch nog onverwachts. "Toen bekend werd dat bisschop Wiertz ging stoppen, werd zijn naam al snel genoemd. De laatste tijd speelde dat volgens mij veel minder dus kwam de benoeming toch wel als een verrassing." Engels geeft aan dat het belangrijk is om voor Harrie Smeets 'te bidden dat hij deze toch wel zware taak goed kan volbrengen'.

"Bij deze benoeming ken ik drie emoties", laat burgemeester Hans Gilissen weten. "Enerzijds het verdriet om afscheid te nemen van deze dekenale herder. Hij is in Venray zeer gezien en geliefd. Van de andere kant ontroering om te zien dat deze mensen-mens bisschop wordt. En uiteraard de vreugd. Het bisdom krijgt in de persoon van Harrie Smeets een hele fijne, barmhartige en nederige medemens."

Gilissen typeert Smeets als een geestelijke die midden tussen de mensen staat, zonder zijn priesterlijke waardigheid te verliezen. "Eigenlijk zoals een bisschop anno 2018 moet zijn." De burgemeester heeft in de afgelopen jaren een goede band opgebouwd met Harrie Smeets. "We zijn allebei carnavalisten." Deze gemeenschappelijke interesse leidde ertoe dat Harrie Smeets tijdens de installatie van de Venrayse prinsen als adjudant van de Opperpiëlhaas ten tonele verscheen, terwijl Hans Gilissen een dag daags later als acoliet de deken bijstond in de kerk. "Hiermee gaven wij met een knipoog invulling aan onze toch serieuze functies." Gilissen en Smeets zitten samen ook in het bestuur van de Stichting Wilhelmina Sangers Cultuurprijs. "We hebben wat dat betreft wel een speciale band."

Volgens de burgemeester kan Harrie Smeets terugkijken op een fantastisch pastoraat in Venray. "Een moderne priester zonder de rooms-katholieke principes los te laten, gaat Venray verlaten. Maar als bisschop van Roermond is hij niet weg uit Venray."

"Het is voor hem wel heel mooi, maar Venray gaat wel een goede deken en pastoor missen", zegt Marian Goumans, al vele jaren vrijwilligster in de Grote Kerk. "Het was heel prettig werken met de deken. Niet dat we het altijd met elkaar eens waren, maar dat heb je overal. Hij is in Venray zeer geliefd en betrokken. Vooral bij ouderen en zieken. Als een echte pastoor bood hij ook regelmatig onderdak aan mensen die dat nodig hadden." Wel is ze benieuwd naar wie deken Smeets gaat opvolgen. "Uiteraard zal er een vervanger voor Harrie Smeets komen. Wie dat gaat worden, is voorlopig nog niet duidelijk. Het zou mooi zijn als dat iemand is met wie we op dezelfde voet verder kunnen gaan. Ik zal hem in ieder geval gaan missen."

Christ van den Munckhof, uitgever van deze krant, geeft aan blij te zijn voor Harrie Smeets. "Ik denk dat met Harrie Smeets de juiste man op de juiste plaats terechtkomt. Ik hoop dat hij met zijn moderne opvattingen ook binnen het bisdom dezelfde waardering krijgt als die hij in Venray kreeg. De deken is een aimabele man die de afgelopen jaren met zijn Kletskes ook een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan Peel en Maas. Of en hoe deze column voortgezet gaat worden, is nog niet duidelijk. Ik hoop dat hij met zijn moderne opvattingen ook binnen het bisdom dezelfde waardering krijgt als die hij in Venray kreeg."


Afbeelding