Afwachtende houding met oog op zonnepark

SMAKT | De inwoners van Smakt en Holthees nemen een afwachtende houding aan met het oog op het zonnepark dat tussen de snelweg A73 en de Maaslijn moet komen. Dat heeft de dorpsraad met inwoners afgesproken. Het is nu wachten op de informatieavond die antwoord moet geven op veel, nee liever alle vragen.


Door Henk Baltussen


De datum van de belangrijke informatiebijeenkomst over het zonnepark is nog niet bekend. Wel is voor alle partijen duidelijk dat op de bijeenkomst op alle vragen die er in Smakt leven, antwoorden van Kronos moeten komen. Dat viel te beluisteren tijdens de eerste dorpsraadvergadering (dr) na het (voorlopig) afblazen van het zonneparkproject. Dr-voorzitter Peter Coppus stelde voor om even wat rust in te bouwen. "We gaan daarom niet meer voor die bijeenkomst nog eens bij elkaar zitten. De druk is er vanaf nu het besluit over het zonnepark is opgeschoven." In het dorp zijn enkele mensen diep in het Kronos-dossier gedoken, in verband met de eventuele komst van het zonnepark in Smakt. Ze zijn direct belanghebbenden omdat de zonnepanelen bij wijze van spreken in hun achtertuin moeten komen. Ze zijn niet alleen faliekant tegen een zonnepark in Smakt, ze weten inmiddels ook van de hoed en de rand; van vergunningverlening tot wat voor overlast een zonnepark kan veroorzaken. Om de rest van de inwoners zo min mogelijk in hun meningsvorming te beïnvloeden, heeft Coppus de plaatselijke 'zonneparkkenners' op het hart gedrukt om vóór de bijeenkomst hun vergaarde kennis nog even voor zich te houden. Dit om ook de rust in het dorp te bewaren. Tijdens de bijeenkomst is het de bedoeling om Kronos te bestoken met de opmerkingen en vragen.

Dorpsraad: 'Tot aan de bijeenkomst met Kronos de rust in het dorp bewaren'

Coppus: "Kronos moet zorgen dat ze met een goede presentatie komen. We willen geen antwoorden horen zoals 'we gaan het onderzoeken.' Het moet nu gebeuren." De eind mei van dit jaar inderhaast georganiseerde dorpsbijeenkomst met Kronos, gemeente Venray, burgerinitiatief BeePower, dorpsraad en andere belangstellenden, ontmoette veel kritiek in het dorp. Pas enkele dagen van tevoren viel de uitnodiging in de bus en de aanvangstijd was voor velen niet haalbaar. De opkomst was dan ook mager en niet representatief. Daarom eist de dorpsraad dat minstens twee weken voor de bijeenkomst de datum bekend wordt gemaakt. Daarbij moet de aanvangstijd voor iedereen haalbaar zijn.