Ingezonden

Beepower

Beepower meent in het artikel van 4 oktober te beweren dat je te veel opgewekte duurzame energie met behulp van waterstof op zou kunnen slaan. Zo ver is het echter nog lang niet. Mocht het in de toekomst wel mogelijk zijn, dan is de vraag of dit wel haalbaar is. Waterstof is een energiedrager geen energiebron.
Wanneer je bijvoorbeeld een windturbine neemt met een opgesteld vermogen van 3 megawatt en maar een bruikbaar rendement overhoudt van 20 procent, levert die windturbine op jaarbasis maar 600 KW.
Wanneer je 600 KW opslaat in waterstof heb je drie processen nodig. Alle die drie processen leveren verlies op waardoor uiteindelijk niet meer dan 34 procent van de oorspronkelijke stroom overblijft. Een deel van de windstroom kan direct worden opgenomen en blijft buiten de verliesgevende cyclus, waardoor je alles samengenomen de opbrengst aan netstroom ongeveer 63 procent van de opgewekte 20 procent windstroom zal zijn. Uiteindelijk blijft er dus maar 378 KW over van de opgestelde 3 MW. Dat is slechts 12.5 procent. Dat windenergie nooit een noemenswaardige bijdrage zal leveren aan onze energietransitie (3 procent tegen een kostenpost van 98 miljard euro) dat wisten we al. Maar waterstofopslag van windstroom zal de productie kosten ook nog eens verdubbelen. Weinig ruimte dus voor waterstof-optimisme.


R. Wilms, Veulen.

Geen treinen tussen Venray en Nijmegen

Venray | Er rijden geen treinen tussen Nijmegen en Venray op zaterdag 13 en zondag 14 oktober. Tijdens deze dagen werkt ProRail aan het spoor.

Daardoor is er op die dagen geen treinverkeer mogelijk op de Maaslijn tussen Nijmegen en Venray (v.v.). Arriva zet bussen in. Voor het vervoer met een vervangende bus heeft de reiziger een geldig vervoerbewijs nodig zoals bijvoorbeeld een OV-chipkaart. De reiziger moet hiermee ingecheckt zijn bij het station waar vandaan hij vertrekt en weer uitchecken op het station van bestemming. In verband met de inrichting van de bus is het meenemen van fietsen niet mogelijk. Reizigers dienen rekening te houden met een langere reistijd. Bestaande aansluitingen kunnen niet gegarandeerd worden. De dienstregeling van het vervangende busvervoer is te zien op arriva.nl/limburg.

Schrijfcafé

Geijsteren | Op woensdag 17 oktober wordt van 10.00 tot 12.00 uur in Geijsteren een schrijfcafé gehouden. Eenvoudige, kleine opdrachten zorgen ervoor dat er vanzelf tekst op papier komt. Spelling en grammatica zijn niet belangrijk. Iedereen kan schrijven. Nieuwsgierig? Doe mee! Aanmelden kan bij Karin Janssen via telefoon 06-30529188, e-mail info@karin-janssen.nl. www.karin-janssen.nl.

Ophalen oud ijzer

Leunen | Harmonie St. Catharina Leunen-Veulen-Heide houdt op zaterdag 20 oktober de najaar oud ijzeractie. Tussen 10.00 en 13.00 uur kan oud ijzer worden ingeleverd in containers die staan bij Appie Weijs aan de Veulenseweg 4 in Leunen.

De opbrengst van deze actie wordt gebruikt voor de aanschaf van onder andere instrumenten en bladmuziek voor jeugddrumband, drumband en harmonieorkest. Ook oude fietsen en computerkasten zijn welkom. Banden, koelkasten en accu's kunnen niet ingeleverd worden.