Dorpsraad, Café 1878 en Multifunctioneel Centrum De Baank slaan de armen ineen.
Dorpsraad, Café 1878 en Multifunctioneel Centrum De Baank slaan de armen ineen. Foto: Rikus ten Brücke

Gezamenlijke kermis

Leunen | De kermis in Leunen wordt volgend jaar in een nieuw jasje gestoken. Café 1878 en Multifunctioneel Centrum De Baank slaan de armen ineen en organiseren volgend jaar in juni een gezamenlijk programma rondom de kermis in Leunen.

Door Dennis Stiphout

Bezoekers van de kermis in Leunen werden in de afgelopen twee jaar voor een dilemma geplaatst: de gezellige kermisdagen doorbrengen bij café 1878 of MFC De Baank? Vanaf komend jaar is dat vraagstuk verleden tijd. De twee gelegenheden slaan de armen ineen en zijn achter de schermen hard bezig om in 2019 één gezamenlijk kermisprogramma neer te zetten.

Wilma Manders, voorzitter van het bestuur van De Baank, geeft aan dat het balletje deze kermis ging rollen. "We zeiden dit jaar al dat we het eigenlijk te gek voor woorden vonden dat we elkaar een beetje liepen te beconcurreren tijdens de kermis." Inge Loonen, eigenaresse van café 1878, vult aan. "Je bent een klein dorp en we hadden twee horecagelegenheden tijdens de kermis. We hoorden het afgelopen jaar al vaker: was er maar een locatie waar gewoon een superprogramma stond, dan was er ook veel meer dat dorpse gevoel. Daarop hebben we de koppen bij elkaar gestoken en zijn we nu de puntjes op de i aan het zetten om een gezamenlijk programma voor de kermis van 2019 neer te zetten."

Het initiatief kwam van de dorpsraad, die beide partijen onafhankelijk benaderde om eens na te denken over één aanpak. Loonen: "We zagen dat het op zaterdag en dinsdag vooral bij De Baank te doen was en op zondag en maandag bij ons. Het kwam bijvoorbeeld ook voor dat er hier op zaterdagavond mensen zaten die de band leuk vonden, terwijl de rest van de vriendengroep bij De Baank stond."

Komend jaar zal de gehele vriendengroep bij De Baank staan, want dat wordt de locatie voor de kermis nieuwe stijl. Manders: "We hebben inmiddels al een paar keer om tafel gezeten. We hebben eerst gekeken waar we het wilden organiseren. Er is nagedacht over een tent, maar dat is het niet geworden omdat dat een stuk duurder is. Uiteindelijk is het De Baank geworden. Dat is een maatschappelijk gebouw." Ook Loonen vindt dat de perfecte locatie: "Het is een prachtig pand met veel potentie in dat opzicht. Het ligt aan het kermisterrein. Als we een tent hadden geplaatst, was dat ook ten koste gegaan van de attracties. We vonden eigenlijk dat De Baank alles al had."

De organisatoren hopen een breed publiek aan te spreken met de kermis. Loonen: "Vroeger, in de tijd van De Steeg, was de kermis in Leunen een echte regiokermis. Dat zullen we niet meer helemaal terugkrijgen, maar we willen het in ieder geval zo goed mogelijk proberen." Momenteel wordt er hard gewerkt om het programma in elkaar te zetten. Daarover wordt nog niet al te veel verklapt. Loonen: "Er is een optie op een heel breed programma, met voor ieder wat wils. Het wordt denk ik een heel mooi programma voor een eerste samenwerking. We hebben het streven om het programma net voor carnaval bekend te maken." Goed programma of niet, de grootste winst lijkt 'm toch echt te liggen in het gevoel van saamhorigheid dat óók met de kermis vanaf komend jaar weer flink aangezwengeld wordt in Leunen.


SMT bestaat 100 jaar (Video)

Oostrum | Muziekvereniging SMT uit Oostrum viert dit jaar het 100-jarig jubileum. Dit gebeurt met het jubileumconcert Magnifique in de evenementenhal. Maar daar moet natuurlijk flink voor worden gerepeteerd. Zondag kwamen muzikanten, dansers en de zangers en zangeressen van het jubileumkoor bij elkaar om de noten juist af te stemmen.