Toon van Goch, een van de initiatiefnemers, en zoon Joep.
Toon van Goch, een van de initiatiefnemers, en zoon Joep. Foto: Rikus ten Brücke

Derde editie Òs Gemis

Oostrum | Op begraafplaats Trans Cedron in Oostrum vindt op zaterdag 10 november tussen 18.30 uur en 20.30 uur voor de derde keer Òs Gemis plaats. Het is een avond vol rituelen waarin nabestaanden stil kunnen staan bij de dierbaren die zij zijn verloren.

Door Dennis Stiphout

Toon van Goch is één van de vier initiatiefnemers. Van Goch verloor zijn partner zeven jaar geleden. Hij startte daarna met een opleiding 'Ritueelbegeleider'. "Daar kreeg ik met dit soort dingen te maken, zoals bijvoorbeeld een herdenking buiten de kerk om. Mijn stagebegeleidster deed zoiets. Toen dacht ik: dat is misschien ook wel iets voor bij ons in Oostrum. Ik heb dat vervolgens met drie vrienden (Jules Kreutz, Clemens Weijs en Joris Roth) hier opgezet." De activiteit vindt dan wel plaats op het kerkhof, maar van een samenwerking met de kerk is geen sprake. "Iedereen kan hier komen, wat voor geloof je ook hebt. Het gaat puur om het herdenken van de overleden personen, je dierbaren."

Rituelen staan tijdens 'Òs Gemis' centraal. "Op de trap zetten we bijvoorbeeld papieren zakjes waar bezoekers iets op kunnen schrijven. Hier komt dan een schepje zand en een kaarsje in, waardoor de tekst oplicht. Mensen kunnen ook een boodschap op een briefje schrijven. Dat briefje gaat dan in een holle bamboestok, waarna het op het vuur wordt gegooid en symbolisch naar de hemel gaat. We noemen dat 'post naar de hemel'. Ook doen we dit jaar iets met stenen. Je kunt daar een boodschap op schilderen en eventueel mee naar huis nemen of bij het graf van je dierbare leggen."

Het belooft een ontzettend sfeervolle avond te worden op het toch al mooie kerkhof in Oostrum, dat op 10 november middels verlichting, vuur en kaarsen alleen maar sfeervoller zal zijn. Er is echter nog meer georganiseerd. Zo komt Koor Harmony uit Oostrum passende muziek ten gehore brengen. Iedereen, woonachtig of niet-woonachtig in Oostrum kan gedurende de gehele avond in- en uitlopen. Om half acht staat er wel een centraal moment gepland, dan doet Hay Freriks een praatje dat te maken heet met de dood en het herdenken.

Van Goch kijkt terug op twee geslaagde edities en heeft er alle vertrouwen in dat de derde editie net zo succesvol wordt. "Ik vind het gewoon heel erg mooi dat dit hier gebeurt. Je merkt dat het heel goed wordt ontvangen. Mensen vinden het fijn. Niet iedereen loopt meer naar de kerk toe, maar mensen zijn altijd wel op zoek naar rituelen om dingen een plaats te geven. De tweede keer was het iets drukker dan de eerste keer. Er komen mensen uit Oostrum, maar ook uit de omliggende dorpen. Je raakt al snel een hoop mensen, zeker als het hier op het kerkhof gebeurt. Ik hoor ook dat mensen die er minder mee te maken hebben het een mooi initiatief vinden." Wie een beter beeld van de eerste twee bijeenkomsten wil, doet er goed aan om een kijkje op de site te nemen: www.osgemis.nl.