Volgend jaar in Venray!

Venray | Het concert van het Venrays Mannenkoor in Poeldijk vond plaats binnen het kader van een uitwisseling.

Komend voorjaar brengt het Westlands Mannenkoor (WMK) een tegenbezoek aan Venray. Ook dan zal er sprake zijn van een veelzijdig programma. De enthousiaste reacties in Poeldijk toonden aan dat het meer dan de moeite waard is om daarbij aanwezig te zijn.

Op de site van het Venrays Mannenkoor zal daarover spoedig meer informatie verschijnen. Dus houdt die site en de culturele agenda van Venray maar in de gaten. Immers, het bezoeken van één concert met twee topkoren en bovendien in de eigen regio, zo'n kans laat je toch niet lopen.


Zalige Zonden

Holthees | In een vol grenscafé is vorige week het thema Zalige Zonden bekendgemaakt van Schijt aan de Grens 2019.

Wie kent ze niet, die stiekeme geneugten? Waar je je zo graag aan overgeeft, al weet je dat er regels en wetten zijn, kerkboeken en kanselpreken, normen en waarden en buren en familieleden die zich ertegen verzetten. Je bent een hardrockfan volgens je T-shirt, maar als dat piano-intro van The winner takes it all (Abba) klinkt, schiet er een brok in je keel. Je bent een keurige lerares die de kinderen van groep 6 leert dat pesten uit den boze is, maar smult van de gemene roddels over Sylvie Meis in de blaadjes bij de kapper. Je klaagt mee als op de verjaarspartijtjes de zelfverrijking door bankiers wordt aangesneden, maar zegt geen nee als je baas je een hoger loon aanbiedt in ruil voor het ontslag van twee Poolse uitzendkrachten. Leve de zonde! Zalige Zonden, dat prikkelende thema dat we ook wel als guilty pleasures kennen, wordt het voertuig dat deelnemers en toeschouwers over hun eigen grenzen zal trekken in het weekend van 24 en 25 augustus 2019. Zalige zonden, wordt dat zwaar en dramatisch? Om de dooie dood niet. Engel en duvel zullen beide om aandacht schreeuwen, maar wel met de nodige humor. Kijk voor meer informatie op www.schijtaandegrens.nl.


Veiligheidsmarkt in Venray

Venray | Alles rond het thema veiligheid is op vrijdag 12 oktober te zien, te horen en te beleven tijdens de Veiligheidsmarkt in Venray. Informatief en aantrekkelijk voor jong en oud. De Veiligheidsmarkt duurt van 13.15 tot 19.00 uur en vindt plaats op twee pleinen in het centrum, het Schouwburgplein en het Henseniusplein.

Vraagt u zich ook wel eens af of uw woning goed beveiligd is? Heeft u vragen over brandveiligheid, of wat u zelf nog meer kunt doen om veilig te wonen? U vindt het antwoord op de Veiligheidsmarkt, die de gemeente Venray samen met de hulpdiensten uit de regio heeft opgezet.

Op de markt is informatie te vinden over veiligheidsrisico's, maar er is ook van alles te zien en te beleven. De krijgsmacht laat raketlanceerinstallaties als de Patriot zien. De jeugd kan zich uitleven op de militaire hindernisbaan. De antidrugscampagne 'Wat staat er op het spel' laat met een guerrilla-actie zien wat de risico's zijn als je jezelf met illegale drugsproductie bezighoudt. Bij de Koninklijke Marechaussee kunt u zonder gearresteerd te worden de binnenkant van een arrestantenbus bekijken.

Zien hoe de politie communiceert? Dat kan in het Mobile Media Lab, een grote truck met oplegger waarin de politie de verschillende communicatiemiddelen laat zien die ze gebruikt. Vol communicatiemiddelen zit ook de nieuwe Mercedes- surveillanceauto, die de politie over enkele maanden in gebruik neemt.

Al die moderne hulpmiddelen dragen bij tot een veiliger Venray, maar de belangrijkste rol spelen altijd mensen. Alle Venrayse wijkagenten zijn aanwezig en ze geven graag advies of praten met bezoekers over wat hen bezighoudt op het gebied van leefbaarheid en veiligheid. Ook werkgroep Smile, al jaren in de weer voor meer veiligheid in het verkeer, is aanwezig, net als de wijkteams.

Hans Gilissen is als burgemeester in Venray verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Hij opent om 13.15 uur de Veiligheidsmarkt.


Pauselijke onderscheiding

Maashees | Onder grote belangstelling is afgelopen zondag aan Toon de Jong en Fons van Heusden de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia en Pontifice uitgereikt, het hoogste ereteken dat een leek van de paus kan ontvangen.

Bij de uitreiking door pastoor Van der Sluis stond deze stil bij de grote verdiensten en bestuurlijke kwaliteiten van Toon de Jong en Fons van Heusden. Beiden hebben zich vol overtuiging ingezet voor de parochie Maria Moeder van de Kerk, het bisdom 's-Hertogenbosch en het katholieke geloof.

Toon de Jong is ruim 40 jaar actief geweest in de katholieke kerk, in uiteenlopende functies. Als koorzanger, lector, lid van de liturgiegroep, secretaris en vicevoorzitter van het parochiebestuur. Jarenlang in de Heilige Antonius Abt parochie in Maashees, en van 2012 tot 2018 als bestuurder in het overkoepelende parochiebestuur van de Maria Moeder van de Kerk parochie. De fusieparochie waar inmiddels Maashees deel van uitmaakt. Ook nu nog is Toon de Jong actief in de kerk. Samen met zijn vrouw Tiny zingt hij in het kerkkoor van het rectoraat Smakt-Holthees.

Fons van Heusden is 24 jaar secretaris geweest van de Sint Salvator-parochie in Oeffelt en vervolgens 6 jaar (van 2012 tot 2018 ) secretaris van het overkoepelende parochiebestuur. In totaal dus 30 jaar lang secretaris.

Na de uitreiking werden beide heren nog uitgebreid toegesproken door voormalig vicevoorzitter Rens Hendriks uit Oeffelt en Marietje Hubers uit Vierlingsbeek.