Links auteur Ten Duijf, rechts illustrator Ted Lenssen.
Links auteur Ten Duijf, rechts illustrator Ted Lenssen. Foto: eigen foto

Tweede boek Ten Duijf

Venray | Eind deze maand gaat het boek Dwarsligger van Ten Duijf in de verkoop. Het is het tweede boek van Duijf, nadat hij eerder succes had met het kinderboek Wijsmuts is jarig. Dwarsligger is geïllustreerd door Venraynaar Ted Lenssen.

Door Dennis Stiphout

Eigenlijk begon de liefde voor het schrijven van teksten voor Duijf in de jaren '80. Het waren de jaren waarin hij samen met zijn compagnon Joep Joosten in Venray en de wijde omtrek naam maakte als het duo Grad en Petran. "De teksten voor de sketches en de liedjes schreef ik altijd zelf. In 1994 stopten we, maar ik bleef het schrijven zó leuk vinden. Toen ik met pensioen ging heb ik een kinderboek geschreven. Dat is nu drie jaar geleden. Het boek heette Wijsmuts is jarig en was gericht op kleuters."

Vervolg op succes

Duijf had succes met het boek en dacht logischerwijs na over een vervolg. "Ik dacht: ik ga het nu proberen voor grote mensen. Dwarsligger is een columnbundel, die bestaat uit vijftien korte verhalen over simpele, dagdagelijkse situaties. Denk daarbij aan een column over een familiedag, bloed prikken in een ziekenhuis of de kleinkinderen die een weekend op bezoek komen." Duijf heeft daarbij gezorgd voor een mengelmoes van waargebeurde en fictieve verhalen. Het verzamelwerk bestaat in totaal uit zo'n vijftig pagina's. De sympathieke Duijf zocht de samenwerking met Lenssen op nadat diens cartoons in deze krant hem opvielen. "Zijn cartoons vielen me op. Daarop heb ik hem benaderd om voor de zwart-wit illustraties van mijn boek te zorgen. Dat zag Ted gelukkig zitten", aldus de auteur.

Opbrengst

Wat het boek extra bijzonder maakt, is dat de opbrengst van het boek bestemd is voor goede doelen. "Ik heb erover nagedacht om het aan goede doelen hier in de regio te schenken", aldus de Oirlonaar die tegenwoordig in de buurt van Haarlem woont. "Ik wilde echter graag iets dicht bij mijn roots doen. Ik heb twee goede doelen gevonden. De speelgoedbank in Venray en de urnenmuur in Oirlo. Ik ben één keer binnengelopen bij de speelgoedbank in Venray. Ik vond het zo'n goed initiatief om kinderen van gezinnen die het niet zo breed hebben speelgoed uit te laten kiezen die door anderen daarheen gebracht worden. Verder weet ik dat kleine dorpen moeite hebben om dingen te realiseren. Als geboren Oirlonaar wil ik daarom graag bijdragen aan de uitbreiding van de
urnenmuur."

"De gehele opbrengst van het boek gaat naar twee goede doelen"

Het boek wordt op zondag 28 oktober aan een select, genodigd publiek gepresenteerd. De dag erna wordt het boek naar de winkels gebracht, alwaar het voor tien euro te koop is.

In Duijfs geboortedorp Oirlo wordt het boek huis aan huis verkocht en is het boek te koop in café De Terp, voor het grotere publiek is het boek in Venray te koop in boekhandel Roojboek, Primera, Bruna en bij het VVV-kantoor.