Bram Verhofstad is reserve voor het WK turnen in Dohan.
Bram Verhofstad is reserve voor het WK turnen in Dohan. Foto: Harry Schlatmann

Vlogger, muzikant en turner

Weert | In de turnhal van Flik Flak traint Bram Verhofstad (23) uit Overloon vijf uur per dag aan het verbeteren van de technieken voor zijn turnoefeningen. Buiten de hal is de gymnast actief als vlogger en muzikant op Spotify. "Maar turnen is voor mij het allerbelangrijkste in mijn leven."

Door Peter Schoeber

Afgelopen zondagmiddag, Bram Verhofstad maakt zijn opwachting in de nieuw geopende turnhal in Weert. Hij toont zich onder de indruk van het nieuwe onderkomen voor de turnverenigingen Tensor (jongens) en Jan van Weert (meisjes). Verhofstad geeft een demo op voltige en vloer, het talrijke publiek kijkt met bewondering toe. Applaus volgt, de gymnast geniet. "In mijn jeugd waren jongens als Jeffrey Wammes, Yuri van Gelder en Epke Zonderland mijn voorbeelden. Nu zit ik samen met Epke in de Nederlandse kernploeg (top 8, red). De eerste keer had ik een wow-gevoel, maar inmiddels is het normaal geworden."

Turnen, als jong kind had hij er geen weet van wat het was. Het begon aan de keukentafel in Overloon, waar hij het bestek kunstjes liet doen. "De vork omdraaien en dan een salto laten maken. Mijn vader nam me mee naar de turnhal van Sint Christoffel in Venray. Ik vond het helemaal te gek, het was echt iets wat ik ook wilde gaan doen. Nu maak ik met mijn lichaam de salto´s. Mijn Venrayse periode was superleuk en gezellig met de andere jongens."

Serieus werd het voor Verhofstad rond zijn dertiende jaar. Hij trainde toen al enkele dagen per week bij Flik Flak in Den Bosch, onder leiding van Venraynaar Marcel Kleuskens. Ook kwam hij in beeld bij de nationale jeugdselectie. Vijf jaar later verhuisde Verhofstad naar Den Bosch, waar hij nog steeds woont en fulltime traint met Kleuskens. "Ik train vijf uur per dag, ´s ochtends twee uur cardio, lenigheid en basisoefeningen. ´s Middags volgen de oefeningen op de toestellen. De moeilijke elementen moet ik nog aan werken, zoals ik ook werk aan de toekomst: de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Ik heb nog veel stappen te zetten, ben nog jong en nog lang niet klaar. Ik wil in alles beter worden." Fijn favoriete onderdelen zijn vloer, sprong en rekstok, zijn beste prestatie is de vierde plek op de WK 2017 in Montreal. Voor het aankomend WK in Doha heeft bondscoach Bram van Bokhoven hem niet geselecteerd. Verhofstad is tweede reserve. Zijn droomreis naar de Spelen deelt hij als vlogger op social media. Naast het turnen heeft hij nog energie genoeg over. Inmiddels is Bram Verhofstad ook actief als producer en muzikant op Spotify, onder zijn artiestennaam Marb (omgekeerde van Bram). Zijn eerste album Marbles werd ruim 10.000 keer gestreamd. "Mijn vriend Daniel Kuiters is producer, hij had wat beats gemaakt waar ik op gerapt heb. Ik zing alles wat ik maar kan verzinnen. Ik maak gewoon muziek en hang er geen genre of labeltje op. Nu maak ik alles zelf, het tweede project een Engelstalig album, is bijna af. Maar turnen is voor mijn belangrijker. Ik wil nog steeds naar Tokio."