Theo Steeghs (blauw spijkerjasje) en Jan Koopmans geven uitleg bij de Loobeek.
Theo Steeghs (blauw spijkerjasje) en Jan Koopmans geven uitleg bij de Loobeek. Foto: Jolijn van Goch

Raadsleden bij Loobeek

VENRAY/SMAKT | Raads- en commissieleden van de acht politieke fracties bezochten afgelopen zaterdag de plek waar de Loobeek onder de A73 doorgaat. Tussen het water en de viaductwand moet een voetgangersonderdoorgang komen. Dorpsraad Smakt-Holthees haalt daarvoor alles uit de kast.


Door Henk Baltussen


Het bezoek kwam op uitnodiging van de dorpsraad poolshoogte nemen in het achterland van Smakt. Verschillende bezoekers hadden de routeplanner nodig om bij het snijpunt van beek en snelweg uit te kunnen komen. De weg op die locatie is doodlopend. Voor wie daar niet per se hoeft te zijn, zal het onbekend gebied zijn. Alleen fervente wandelaars worden er gespot. Op die idyllische plek, waar alleen de A73 een dissonant vormt, werd het bezoek opgewacht door Theo Steeghs en Jan Koopmans, de dorpelingen die zich hard maken voor de onderdoorgang.
Ze gaven uitleg over het hoe en waarom ervan, waarom de twee natuurgebieden aan beide zijden van de snelweg, weer met elkaar verbonden moeten worden. Dat nu de kans rijp is om dat te gaan doen, omdat de Loobeek grootscheeps wordt aangepakt, om water en natuur meer ruimte te geven. Rijkswaterstaat, provincie en waterschap zien zo´n onderdoorgang voor voetgangers best wel zitten. Maar wie gaat dat betalen?
"Het was in elk geval een goede en nuttige bijeenkomst", wist Steeghs. "En ik merkte dat de stemming positief was. Dat is een goed teken." Waar de verschillende partijen het al vast over eens zijn is dat er een kartrekker van het project moet komen. Dat zou de gemeente Venray moeten zijn.
Om de gemeente Venray over het nut van de onderdoorgang te overtuigen (en ook om daar een geldbedrag bij los te peuteren voor de aanleg ervan) maakten Steeghs en Koopmans dinsdag gebruik van het spreekrecht tijdens de raadscommissievergadering in het gemeentehuis. "Over de redelijkheid van onze wens is volgens mij geen discussie", stak Steeghs van wal. "Wandelaars langs de Loobeek lopen nu bij een Smakt letterlijk tegen een muur aan als ze bij het A73-viaduct arriveren. Vervolgens moeten ze zo'n twee kilometer omlopen om weer op de route te komen. Die omlooproute gaat over een bestaande weg zonder fietspad die steeds drukker met auto's wordt. Gevaarlijk, dus."
Na de spreekbeurt kwam er de onvermijdelijke vraag uit de commissie of er enig idee is over de kosten van de onderdoorgang. "Moeilijk te zeggen", antwoordde Steeghs. "Enkele jaren terug was er een eerder plan. Dat was een veel luxere uitvoering van de onderdoorgang die ook voor fietsers geschikt was. Dat was op 428.000 euro begroot. Dit plan schatten we tussen de 200.000 en 250.000 euro."
De crux van het plan is ook dat de voetgangerssluis kan meeliften op het reconstructieplan van de Loobeek, waar binnen afzienbare tijd mee wordt begonnen. Dat is een grote kostenbesparing, weten de initiatiefnemers. Daarom is het nu of nooit naar de mening van de Steeghs en Koopmans, die tevens aangeven dat de onderdoorgang naadloos kan aansluiten op het bestaande wandelroutenetwerk. En wat ook zo mooi is, betoogde het duo: 'In de betonnen wand van de wandelsluis langs de Loobeek komen glazen kijkgaten om de vissen te zien zwemmen. Het wordt een prachtig gebied'.
Zeg daar maar eens nee tegen.