Rien Jeuken bij de tekening op de achterkant van een muurkast in de pastorie.
Rien Jeuken bij de tekening op de achterkant van een muurkast in de pastorie. Foto: Rikus ten Brücke

Een echte Keieschieter

GEIJSTEREN | Rien en Lyanne Jeuken kochten twee jaar geleden de pastorie aan de Wanssumseweg in Geijsteren. Het karakteristieke pand uit 1880 wordt sindsdien van boven tot beneden onder handen genomen door Rien. Dan kan het wel eens voorkomen dat je tijdens sloopwerk onverwacht op bijzondere zaken stuit. Zoals in het oude fietsenhok van de pastoor. Daar vond Jeuken op de achterwand van een ingebouwde kast een bijzondere tekening: een originele Keieschieter uit 1880.

Door Henk Baltussen

"Het halve dorp is al komen kijken", lacht Rien Jeuken (58), wijzend naar de tekening op het eikenhouten paneel. Het is een eenvoudig tafereel; een persoon draait een flinke drol die volgens de deskundigen een kei voor moet stellen. Het simpele beeld is destijds gemaakt door Nöl Bergmans, de dorpstimmerman van Geijsteren rond 1880. Dat heeft alles te maken met het feit dat inwoners uit Geijsteren in vroeger tijden ook wel Keieschieters werden genoemd. Niet zomaar, want in Geijsteren stonden in een ver verleden veel grinderijen. Dat was daar hard werken. Als ze dorst hadden namen werklui vaak een keitje in de mond om de speekselproductie op te wekken. Die keien poepten ze weer uit, waarmee de spotnaam Keieschieters voor de inwoners van Geijsteren is verklaard. Peter Jacobs uit Geijsteren, koster en kenner van de Geijsterse historie, vindt het een geweldige vondst. "Elke timmerman laat vaak wat achter. Ik ben ook timmerman en zette op de achterkant van de laatste vloerplank het weer van die dag. Maar dat Nöl Bergmans een Keiseschieter juist in een pastorie achterliet, is bijzonder. De familie Bergmans is al eeuwen verbonden met Geijsteren. Het waren allemaal timmerlui."
Rien Jeuken vindt het een prachtig verhaal. "En wie weet wat ik hier nog meer tegen ga komen. De verbouwing hier gaat nog enkele jaren duren. En er zijn hier nog meer ingebouwde kasten. Ze zijn allemaal door dezelfde timmerman gemaakt. Ik denk dat dat met al het houtwerk in dit huis het geval is."

Rien en Lyanne zijn geboren in Venray en groeiden op een steenworp afstand van elkaar op aan de Sint Antoniusveldweg. Ze werden al jong verliefd op elkaar en togen op hun achttiende naar Amsterdam. Rien werd econoom en was werkzaam bij De Nederlandsche Bank. Zijn vrouw Lyanne maakte zich de Japanse taal eigen, werkte lange tijd in Tokio en doceert op dit moment in Amsterdam Engels aan Japanse kinderen. Ze hebben samen drie kinderen. De beide ouders leven nog en hebben steeds meer zorg nodig. Omdat ze meer aandacht willen geven aan hun ouders, besloten Rien en Lyanne rond Venray op zoek te gaan naar een woning.

"Vroeger hebben ze voor ons gezorgd, nu doen we dat voor hun. Toen ik hier op een keer langskwam, viel de pastoriewoning me direct op. Die stond al vijf jaar te koop. Na het nodige overleg thuis besloten we het te kopen. Het was van de kerk, we zaten bij de notaris met de pastoor aan tafel om de koop te bekrachtigen."

Rien Jeuken nam twee jaar terug een rigoureus besluit door ontslag te nemen bij de DNB, als zzp'er in de bankierswereld verder te gaan en tevens zijn volle aandacht te besteden aan de verbouw en renovatie van de pastorie. "Het werk geeft veel voldoening", zegt Jeuken die verder alles wil weten over de Geijsterse Keieschieter. Dorpsbewoners zullen hem daar graag bij willen helpen.