Harrie Smeets in zijn nieuwe werkkamer in het bisschopshuis in Roermond.
Harrie Smeets in zijn nieuwe werkkamer in het bisschopshuis in Roermond. Foto: Rikus ten Brücke

Smeets nieuwe bisschop Roermond (Video)

Venray | Paus Franciscus heeft deken Harrie Smeets van Venray benoemd tot nieuwe bisschop van Roermond. De 57-jarige Smeets volgt daarmee Frans Wiertz op, die vorig jaar december terugtrad vanwege het bereiken van de 75-jarige leeftijd. Dat werd woensdagmiddag duidelijk tijdens een persconferentie in het bisschopshuis in Roermond. De wijding van de in Heerlen geboren Smeets als bisschop van Roermond vindt naar alle waarschijnlijkheid plaats op zaterdag 8 december in de kathedraal in Roermond.

Door Willem Menting

Het nieuws heeft diepe indruk gemaakt op Smeets. "Ik ben aan het bekomen van de schrik. Ik heb het nieuws één week voor me gehouden en deze week duurde voor mijn gevoel ontzettend lang. Ik heb er zelfs slecht van geslapen."

Smeets kreeg het nieuws vorige week te horen. Toen kreeg hij een telefoontje van de nuntius, de pauselijke ambassadeur, in Den Haag. "Iedere elektriciteitskast heeft een hoofdschakelaar en die mag niet doorslaan. Die van mij is niet doorgeslagen, maar toen ik het telefoontje kreeg en ik werd doorverbonden met de nuntius kreeg ik wel een flinke optater. Daarna is het nog onwerkelijk geweest. Ik dacht nog: Dit gaat niet gebeuren, maar het is nu toch echt zo. Ik heb meteen 'ja' gezegd."

Smeets heeft maandagmiddag als eerste zijn twee zussen op de hoogte gebracht. "Ze reageerden bijna identiek en uiteindelijk ook erg positief. Het is natuurlijk een eer, maar het is ook een zware functie." De spanning is dan ook toegenomen bij Smeets. "Je weet niet wat er boven je hoofd hangt. Een leven binnen de kerk is nooit saai. Het is gevarieerd en spannend tegelijkertijd."

Als Smeets over zijn vertrek uit Venray praat, krijgt hij het moeilijk. Geëmotioneerd vertelt hij over zijn mooie jaren in de Venrayse gemeenschap. "Ik heb het in Venray ongelofelijk goed naar mijn zin gehad. Ik wil iedereen bedanken voor de mooie jaren. Het was heel goed om in Venray te zijn en ik blijf natuurlijk wel jullie bisschop. We gaan nu op zoek naar een fatsoenlijke opvolger."

Smeets vierde vorig jaar zijn zilveren priesterjubileum

Smeets werd in 2004 benoemd tot deken van Venray en pastoor van de parochies Petrus' Banden, Christus Koning, O.-L.-Vrouw van Zeven Smarten en H. Franciscus van Assisië in Venray. Overigens is Smeets de tweede Venraynaar die wordt gewijd als bisschop van Roermond. Mgr. Antonius Hanssen ging Smeets in 1958 voor. Enkele maanden na zijn benoeming overleed Hanssen. Smeets wordt de 24ste bisschop van Roermond. Binnen het bestuur van het bisdom Roermond bekleedde Smeets de laatste jaren al enkele adviesfuncties. Zo werd hij in het najaar van 2015 benoemd tot lid van het kathedraal kapittel van het bisdom Roermond, het hoogste adviescollege van de bisschop.

Zie ook pagina 9.