Venrayse jagers alert op dodelijk varkenspestvirus

VENRAY | De jagers van Wildbeheereenheid (WBE) Venray zijn extra alert nu het Afrikaanse varkenspestvirus in de Belgische Ardennen rondwaart. Tot eind vorige week zijn in Wallonië 32 besmette wilde zwijnen aangetroffen. Dat gebeurde in een gebied zo'n 125 kilometer zuidelijk van Maastricht. "Het ergste gevaar voor hier zijn niet eens die wilde zwijnen", zegt Peter van Dijck, die namens de boerenorganisatie bij de WBE is aangesloten.

Door Henk Baltussen

Een kleine twee weken geleden stonden tientallen Limburgse en Brabantse varkenshouders te flyeren bij tankstations langs de A2, A73 en A67. Ze spraken onder meer vrachtwagenchauffeurs aan met de bedoeling het gevreesde varkenspestvirus buiten Nederland te kunnen houden. Vooral buitenlandse chauffeurs werden benaderd. Ze kregen op het hart gedrukt om vleeswaren niet in de bermen of weilanden te gooien, maar in prullenbakken langs de snelweg. "In gedroogd vlees uit Oost-Europa zou nog het varkenspestvirus kunnen zitten", zegt Van Dijck. "Als zwijnen dat opeten, vormen ze een besmettingsgevaar voor de varkenshouderijen." In dat geval is er sprake van een kleine ramp. Er bestaat geen behandeling van de Afrikaanse varkenspestvirus. Varkens die besmet raken, gaan in de meeste gevallen dood. De kans dat varkensstallen preventief worden geruimd als in Nederland het virus wordt aangetroffen. is reëel. In België gebeurde dat op 29 september. Bij 58 bedrijven werden 4150 varkens afgemaakt. Insleep van het virus vormt momenteel het grootste gevaar voor deze regio. Bijvoorbeeld vanuit Polen waar het virus al jaren vaste grond onder de voeten heeft.
Geluk bij een ongeluk is dat rond Venray nog nauwelijks wilde zwijnen rondlopen. "Maar ze druppelen langzaamaan binnen", zegt Van Dijck, die woonachtig is langs de Middenpeelweg tussen Ysselsteyn en Vredepeel. "Ze zijn afkomstig van De Stippelberg bij De Rips. Ik heb er al gezien."