Regiogemeenten stoppen met Leisure Port

Venray | De regiogemeenten in Noord-Limburg (Bergen, Gennep, Leudal, Mook en Middelaar, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Venray) hebben donderdag na overleg met Leisure Port besloten de samenwerking te beƫindigen. De gemeenten zijn ontevreden over de resultaten die Leisure Port boekt. Daarom gaan zij op zoek naar een nieuwe manier van vermarkting en promotie van de regio, in lijn met de nieuwe promotiestructuur van de provincie.

Stichting Leisure Port is een samenwerking tussen de regiogemeenten en het toeristischrecreatieve bedrijfsleven, verenigd in platforms, in Noord-Limburg. Sinds 2016 voerden de gemeenten en Leisure Port gesprekken over de effectiviteit en het functioneren van Leisure Port. Na analyse van de huidige situatie en het in kaart brengen van meerdere scenario's voor de toekomst, concluderen de gemeenten dat zij te weinig vertrouwen hebben in voortzetting van de samenwerking met Leisure Port om de doelstellingen te kunnen bereiken. Daarop hebben de gemeenten het besluit genomen de samenwerking met Leisure Port te beƫindigen.

De regiogemeenten zien unaniem de meerwaarde van de toeristische platforms waarin de toeristisch-recreatieve ondernemers verenigd zijn. Die willen zij dan ook in stand houden. Daarom zijn de gemeenten met spoed op zoek naar een kwartiermaker die in opdracht van de gemeenten gezamenlijk met de toeristische platforms, overige ondernemers en de gemeenten een regiopromotie 'nieuwe stijl' ontwikkelt, in lijn met de nieuwe promotiestructuur van de provincie.

Bossen en bomen van de ijstijd tot nu

Venray | Op maandagavond 15 oktober organiseert IVN Geijsteren-Venray een lezing over bossen en bomen van de ijstijd tot nu. De lezing start om 20:00 uur in zaal de Kemphaan, Kennedyplein 1 in Venray en wordt verzorgd door Gert Reijnen. De toegang voor leden is gratis en voor niet-leden 2 euro.


In de negentiende eeuw werd ons laatste oerbos, het Beekbergerwoud, gekapt. Welke oerwouden of natuurbossen werden daarvoor gekapt en wanneer gebeurde dat? Wat is er gebeurd met de bossen in ons land en hoe zijn we er mee omgegaan?

Gert Reijnen ging op zoek naar antwoorden op deze vragen en leerde veel over de geschiedenis van de Nederlandse bossen, vanaf de laatste ijstijd tot nu. Deze geschiedenis van de bossen werd bepaald door de bevolkingsgroei, de economie en de technische ontwikkelingen. Het houtgebruik leidde uiteindelijk tot een bijna volledige vernietiging van onze bossen. Gelukkig is ons bosoppervlak weer toegenomen van 2 tot ruim 10 procent.


Tachtig bomen weg langs Spurkterdijk

OOSTRUM | De Spurkterdijk in Oostrum wordt verbreed om vooral landbouwverkeer meer ruimte te kunnen geven. Tachtig bomen moeten worden gekapt om die verbreding mogelijk te maken.


Na de verbreding worden langs de Spurkterdijk 120 nieuwe bomen geplant. Omwonenden van de Stationsweg die ook met landbouwverkeer van doen hebben, toonden zich tijdens de dorpsraad ontstemd niet te zijn uitgenodigd voor info-avond over de Spurkterdijk. Landbouwverkeer komt ook over de Stationsweg.