Ruim baan voor arbeidsmigranten

OOSTRUM | In een eivol bijzaaltje van dorpshuis D'n Oesterham in Oostrum bleef het opvallend rustig toen de dorpsraad het item 'arbeidsmigranten op de Hulst I' bij de kop pakte. Dorpsraad en de tientallen belangstellenden leken er al vanuit te gaan dat de 240 Poolse en Roemeense werknemers in de nabije toekomst deel gaan uitmaken van de Oostrumse gemeenschap. Het Mobile Home Park is een plan van het Venrayse uitzendbureau OTTO.

Door Henk Baltussen

Dorpsraadvoorzitter Bas Künen had dinsdag een ontspannen avond in D'n Oesterham. Centraal stond vooral de vraag 'hoe gaan we het aanpakken als de zestig chalets er staan en de arbeidsmigranten er hun intrek hebben genomen?' De klankbordgroep, waarin onder meer leden van de dorpsraad zitting hebben, en ook huisvester OTTO en bewoners van de wijken Brukske en Sint Antoniusveld (die de buren worden van de Polencampus), kwam al bijeen. De reacties waren over het algemeen positief. Over de komst van het buitenlandse werkvolk (het zijn zogenaamde short-stayers, die maximaal een jaar of twee blijven), wordt in Oostrum derhalve niet moeilijk gedaan. Künen: "De plaatselijke fietsenmaker zal meer omzet hebben en de pizzeria zal het op bepaalde momenten vijf keer zo druk hebben", lachte de dorpsraadvoorzitter. "En probeer de verenigingen ervan te laten profiteren", klonk het uit de zaal.
Er zijn wel wat zorgen over de nieuwe verkeersstromen die er gaan komen. Duidelijk is dat er tussen de A73 en de Polencampus een nieuwe weg wordt aangelegd als nieuwe verbinding van de Stationsweg met de Henri Dunantstraat. Wanneer die er gaat komen, is onbekend. De ontsluiting van het nieuwe Mobile Home Park is ook aandachtspunt. Die is nu ingetekend via de Henri Dunantstraat, waar al meer wegen op uit komen. Het fietspad langs de Dunantsraat wordt er daardoor niet veiliger op. Ook werden zorgen geuit over eventueel sluipverkeer in de wijken.
Het beheerplan van de mobile home-locatie (met een vaste beheerder en een slagboom) heeft de instemming van de bijeenkomst.
Dat in de grond van de Hulst I waar de campus moet komen, Romeinse artefacten liggen, is vergunning-technisch geen probleem, omdat er woonelementen op wielen komen. En als er dan toch moet worden geklaagd, dan maar over de lengte van de periode waarin de mobile homes op de Hulst I mogen staan. Die is nu vastgesteld op maximaal tien jaar. 'Maar jullie geloven toch niet dat ze dan daar worden weggehaald', schamperde een aanwezige.