133 woningen voor stallen

VENRAY | Veehouders in de nabijheid van dorpen in de gemeente Venray krijgen de mogelijkheid stallen te slopen in ruil voor subsidie. Dat geld is afkomstig van nieuw te bouwen huizen op de slooplocatie zelf of elders. Tegenover elke duizend vierkante meter gesloopte stallen staat één woning. Met de nieuwe Ruimte voor Ruimte-regeling 2018 kan in Venray zo'n 135.000 vierkante meter (goed voor 133 woningen) aan stallen worden afgebroken.


Door Henk Baltussen

De maatregel is bedoeld om veehouderijen in de buurt van de dorpen weg te halen om zodoende een gezondere leefomgeving te scheppen. Minder uitstoot van stank betekent een positieve invloed op de leefbaarheid in dorpen en wijken.
Na een eerste inventarisatie bleken 42 intensieve veehouderijen in Venray een bepaald deel van een dorp hoger te belasten met stank waarbij geurnorm (3 Ou). Indien ze allemaal aan de RvR-regeling zouden meedoen, zouden daar 211 nieuwe woningen tegenover staan, waarvan een derde betrekking heeft op Ysselsteyn. Aanscherping was nodig omdat dat aantal volgens de gemeente Venray te hoog is. Uit eerdere (provinciale) RvR-regelingen (tussen 2000 en 2010) kwamen 35 en 42 woningen tevoorschijn. Uit een gemeentelijke regeling in 2005 werden 38 bouwtitels toegekend. In de crisistijd is een deel van de RvR-woningen niet verkocht of gebouwd. Of een nieuwe RvR-regeling waarmee 124 woningen zijn gemoeid, wel een goed plan is, daarover heeft het college enige twijfels. Wel blijkt de vraag naar RvR-kavels wat toe te nemen. Een andere minpunt is dat in Venray niet de prioriteit ligt bij het type woning (een relatief grote eengezinswoning op een grote kavel aan de dorpsrand) dat met hulp van de RvR-regeling wordt gebouwd.
Burgemeester en wethouders vinden het evenwel belangrijk dat dorpen minder overlast van de intensieve veehouderij gaan ervaren en willen de regeling doorzetten.
In de aangescherpte selectiecriteria komen in het raadsvoorstel geen 42 veehouderijen in aanmerking voor de RvR-regeling maar 26, waar nog altijd 133 woningen mee zijn gemoeid, waarvan een derde (46) in Ysselsteyn.
Alle dorpen komen in aanmerking voor drie of meer woningen, behalve Geijsteren, Oostrum, Venray, Veulen en Wanssum. Met de eerdere provinciale RvR-regeling, werd 80.000 vierkante meter (de oppervlakte van 16 voetbalvelden) stalruimte gesloopt.