Extra subsidie oorlogsmuseum

Boxmeer | Het college van B en W van de gemeente Boxmeer vraagt de gemeenteraad het Oorlogsmuseum in Overloon vanaf 2019 een jaarlijkse subsidie van 26.000 euro te verstrekken. Tot nog toe ontvangt het museum jaarlijks 1645 euro.

Een aanzienlijke verhoging, weet ook cultuurwethouder Willy Hendriks-van Haren. "Het Oorlogsmuseum is heel belangrijk voor onze gemeente en heeft ook een belangrijke functie voor de samenleving tot ver buiten onze regio. Deze bijdrage is zeker te rechtvaardigen als je kijkt wat het museum bereikt op onder andere het gebied van educatie en het beheer van ons cultureel erfgoed. Het is in het belang van ons allemaal om dat op een goed niveau te houden."

Het museum kwam eerder dit jaar bij de gemeente met het verzoek voor een substantieel hogere bijdrage. De redenen die het museum gaf waren de toenemende kosten voor beheer van het park, onder andere vanwege de meerdere functies die het heeft. Daarnaast werd aangegeven dat er geen geld voor goede promotie en marketing was en zouden de educatieve taken in het geding komen.

Tijdens de vergadering van 8 november neemt de Boxmeerse gemeenteraad een besluit over dit voorstel.


Van Soest pakt koe bij de horens

HOLTHEES | Burgemeester Karel van Soest van Boxmeer weet van aanpakken. Door zijn daadkrachtige optreden spelen de kinderen bij school binnenkort weer op een fatsoenlijk sportveldje.

Bij een bezoek aan het dorp werd Van Soest erop gewezen dat het trapveldje langs de school in deplorabele staat verkeerde. Hij ging direct kijken, maakte wat foto's van het hobbelveldje en adviseerde de kinderen uit Smakt en Holthees een brief te schrijven naar de gemeente Boxmeer over het verwaarloosde veldje. Het antwoord op de brief was luid en duidelijk: het veldje wordt zo snel mogelijk opgeknapt en ook de ballenvangers hangen er binnenkort weer als
nieuw bij.


In Vredepeel wordt weer gebouwd

Vredepeel | In het met 82 woningen kleinste dorp van de gemeente Venray komen twee nieuwe woningen. Twee kavels voor Ruimte voor Ruimte-woningen worden spoedig bebouwd.

De kavels liggen aan de Twistweg, de doorgaande weg langs Vredepeel die op de N277 uitkomt. In totaal liggen daar vijf RvR-kavels. De Ruimte voor Ruimte-regeling is jaren terug in het leven geroepen om stallen te kunnen slopen in ruil voor het bouwen van woningen. De vijf RvR-kavels in Vredepeel liggen al jarenlang braak.
Er zijn in het dorp voorzichtige initiatieven ontstaan voor de bouw van acht sociale huurwoningen. Ze zouden moeten komen op de plaats van de oude school die al geruime tijd is gesloten. Er is al gesproken met enkele initiatiefnemers. "Maar de plannen zijn nog heel pril", zegt dorpsraadvoorzitter Theo Kooter.


Twijfels bij
project Paschalis

OOSTRUM | Niet iedereen is er gerust op over de aangekondigde komst van een hotel en hostel in het voormalige klooster Paschalis in Oostrum, waar later ook verslavingszorg werd gegeven.


De nieuwe eigenaar, Seminarie bv uit Breda, wil er een tweesterrenhotel in vestigen, alsmede een viersterrenhotel met trouwlocatie. Maar veel beweging zit er niet in. De eigenaar heeft al eerder aangegeven dat er geen arbeidsmigranten in gaan komen. Ook dat de eigenaar in 2015 door de SP werd uitgeroepen tot Huisjesmelker van het Jaar, doet de zaak geen goed, opperde de Oostrumse dorpsraadvoorzitter Bas Künen die aangaf dat in andere projecten in Nederland van Seminarie ook geen schot zit.