Afbeelding
Foto: Jitske Schols

Maand van de Geschiedenis


Venray | Tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober houdt LGOG-kring Venray in samenwerking met Literair Café Venray, de bibliotheek, Venrays Museum, Stichting Loobeek, Gemeentearchief Venray, Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn en Stichting Laudio een speciaal programma rondom Opstand.

Zij brengen gedurende de gehele maand oktober het thema Opstand op een opvallende manier onder de aandacht van inwoners van Venray en andere belangstellenden. Variërend van lezing tot meerdere tentoonstellingen en excursies. Schrijfster Nelleke Noordervliet verzorgt op maandag 22 oktober een lezing. Noordervliet is auteur van het essay Door met de Strijd dat verschenen is ter gelegenheid van de vijftiende Maand van de Geschiedenis. De voorliefde van Noordervliet voor geschiedenis blijkt uit haar diverse historische romans. Uit haar werk spreekt steeds de actualiteit van het verleden en de historiciteit van het heden. Het essay gaat over de manier waarop Nederland met opstand omging. Hoe gedroegen 'wij' ons als opstandelingen vanaf de Batavieren tot nu, en hoe gedroegen we ons als machthebbers, wanneer we een opstand onderdrukten? Noordervliet gaat vertellen over een aantal belangrijke momenten in de geschiedenis. De lezing duurt van 20.00 tot 22.00 uur en wordt gehouden in de bibliotheek aan de Merseloseweg 59 in Venray. Vooraf aanmelden via e-mail lgog.venray@gmail.com.
In de bibliotheek in Venray zijn enkele zelden getoonde documenten van het gemeentearchief Venray en de maquette van de Boerenschans van Stichting Loobeek te zien. De Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn laat zien hoe enkele Duitse soldaten op hun eigen manier in verzet zijn gekomen tegen het naziregime. Verder is er aandacht voor de kindsoldaten die op de begraafplaats in Ysselsteyn zijn begraven en waartegen ook een actie loopt vanuit het educatieve centrum bij de begraafplaats, het JOC. Deze Rode Handen actie is gericht tegen de inzet van kindsoldaten overal ter wereld. Iedereen kan daarvoor een rode hand zetten in de bibliotheek. Gratis te bezoeken op maandag en donderdag 13.00 tot 17.30 uur, dinsdag en woensdag 11.00 tot 17.30 uur, vrijdag 11.00 tot 20.00 uur en zaterdag 11.00 tot
14.00 uur.

De gereconstrueerde boerenschans in het brongebied van de Loobeek is een illustratie van de mogelijkheden die het volk had bij dreigend gevaar: zich verstoppen (verschansen) en het beste ervan hopen. Een gratis bezoek aan de Weverslose schans mét gids is mogelijk op zaterdag 27 oktober van 10.00 tot 11.00 uur. Vooraf aanmelden via info@loobeek-merselo.nl Verzamelen op
De enige Duitse soldatenbegraafplaats in heel Nederland ligt in Ysselsteyn. Hier liggen 85 gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog en bijna 32.000 gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog. Op het graf van iedere gesneuvelde militair werd een kruis geplaatst. In oktober is de begraafplaats dagelijks tussen 9.00 en 20.00 uur te bezoeken. Toegang is gratis. Aanbevolen wordt het bezoek te combineren met de audiotour Aufrecht gehen. Download de gratis app www.aufrechtgehen.eu. Bij het informatiepunt is een verhaal te zien van kindsoldaten toen, nu en dan. Iedereen kan nu zelf ook in opstand komen tegen deze inzet van kinderen door een rode hand op papier te zetten. (Rode Handen Actie).

In Venray is het thema Opstand terug te vinden in de namen van de straten van Antoniusveld. Twaalf vrouwen zijn in opstand gekomen tegen vanzelfsprekendheden die hoognodig veranderd moesten worden in hun persoonlijke leven en in de maatschappij. Deze vrouwen zijn geëerd met een straatnaam. In de hal van het Venrays Museum is in oktober van dinsdag tot en met zondag van 13.30 tot 17.00 uur een tentoonstelling te zien over deze opstandige vrouwen. Toegang gratis.
De bijgevoegde foto van Nelleke Noordervliet is gemaakt door Jitske Schols.