Dorpsraad Smakt in het offensief

SMAKT | Het besluit of er wel of geen onderdoorgang voor wandelaars komt langs de Loobeek onder de A73 nadert. Tijdens de gemeentelijke commissievergadering van dinsdag 9 oktober maakt de Dorpsraad Smakt-Holthees gebruik van de mogelijkheid om de commissieleden toe te spreken en te overtuigen van nut en noodzaak van de onderdoorgang. "Het is nu of nooit."

Door Henk Baltussen


"We willen dinsdag bepleiten dat ook de gemeente Venray zich inzet voor die onderdoorgang", legt Theo Steeghs van de dorpsraad uit. "Er was eerder een plan om langs de Loobeek onder de snelweg door te kunnen fietsen en wandelen. Dat werd te duur. Maar dit laatste plan is eenvoudiger en stukken goedkoper." Dat heeft te maken met de spoedige uitvoering van het omvangrijk project Loobeek, Venraysch Broek en de Spurkt. Daarbij wordt de waterloop vanaf Smakt tot aan Merselo op de schop genomen. Onderdeel daarvan is het verplaatsen van de stuw in de Loobeek ter hoogte van de A73. "Hier zou het werk voor het wandelpad op mee kunnen liften", zegt Steeghs. "Al het materieel is dan daar aanwezig. De bedoeling is om een betonnen bak tussen het water en de viaductmuur te plaatsen. De paden aan beide kanten van de snelweg kunnen er dan op worden aangesloten. Zo kun je twee belangrijke natuurgebieden met elkaar verbinden."
Om de wandelaars langs de Loobeek bij de A73 van de route af te laten wijken om ze 800 meter verderop onder het reeds bestaande viaduct door te sturen, is volgens Steeghs geen optie. "De wandelaar loopt dan bijna twee kilometer om. Dat kan niet." Zaterdagmorgen om 10.00 uur krijgen de fractieleiders en andere belangstellenden bij de Loobeek en A73 tekst en uitleg over het plan.