Openbaar vervoer een rommeltje in buitengebieden

VENRAY | Het openbaar vervoer in vooral de dorpen is een rommeltje, afspraken worden niet nagekomen en de inwoners zijn de dupe. Dat viel afgelopen maandag te beluisteren tijdens het overleg met de dorps- en wijkraden en burgemeester en wethouders.


Door Henk Baltussen


Jac Derikx van de Geijsterse dorpsraad had, ook namens de andere dorpsraden, geen goed woord over voor vervoerder Arriva die volgens Derikx diverse afspraken niet is nagekomen. "Er zouden wensbussen komen, vlinderbussen, er zou een klankbordgroep in het leven worden geroepen, er is allemaal niets van terechtgekomen. We willen dat er meer afstemming komt tussen de openbaar vervoerder en de andere partijen. Waar kunnen we eigenlijk met onze klachten terecht? We pleiten voor een aanspreekpunt bij de gemeente die ook contacten heeft bij de provincie en de vervoerder."
Al eerder maakten de dorpsraden duidelijk dat inwoners in de buitengebieden meestentijds verstoken blijven van fatsoenlijk openbaar vervoer, terwijl anders was beloofd. Die inwoners zouden bijvoorbeeld een beroep kunnen doen op zogenaamde vlinderbussen om naar bushaltes of treinstation te kunnen reizen."
Wethouder Carla Brugman constateerde dat er veel onduidelijkheid is over het ov. Ze gaf tevens aan dat Arriva nadrukkelijker de focus op de Maaslijn legt. Brugman: "De bussen moeten naar de stations. Dat vervoersnetwerk lijkt op een visgraatmodel. Die kleinere graatjes worden door Arriva steeds meer losgelaten. De provincie is de opdrachtgever in dezen. Daar moeten jullie mee in gesprek."
Om de buitengebieden te ontsluiten wilde Arriva bussen inzetten met vrijwilligers als chauffeur. Dat hebben de dorpsraden afgewezen. De druk op het vrijwilligersnetwerk wordt anders nog hoger en de dorpen zijn van mening dat chauffeur geen vrijwilligerswerk is maar een betaalde baan.

'Arriva komt afspraken niet na. Wij pleiten voor een aanspreekpunt'

Voordat er actie wordt ondernomen, willen de dorpsraden eerst uitzoeken welke openbaar vervoer-modules er allemaal voor handen zijn. Pas dan zal er contact worden opgenomen met de provincie.
De vertegenwoordigers benadrukten nog maar eens dat er continuïteit in het openbaar vervoer in de gemeente Venray moet komen."
In de wijken blijkt het openbaar vervoer nauwelijks problemen op te leveren, volgens wijkradenvoorzitter Wilbert Litjens.