Cor van Dijk zet zich in voor Oekraïne. Hij bezoekt het Oost-Europese land nog jaarlijks.
Cor van Dijk zet zich in voor Oekraïne. Hij bezoekt het Oost-Europese land nog jaarlijks. Foto: Rikus ten Brücke

Met de auto naar Donetsk

Venray | Oekraïne. De voormalige republiek van de Sovjet-Unie staat bij de meeste mensen niet boven aan het lijstje met vakantiebestemmingen. Cor van Dijk (77) is verknocht aan het land, waar hij in 2008 voor het eerst voet aan de grond zette. De Venraynaar komt nog jaarlijks in het grootste land dat volledig in Europa ligt.

Door Willem Menting

Met zijn Mercedes rijdt hij van Venray naar Oekraïne. De Oost-Oekraïense stad Donetsk, de verste eindbestemming van een van Van Dijks autoreizen, ligt zonder stops op ruim 27 uur rijden van Venray. "Daar heb ik geen enkele moeite mee. Ik vind het heerlijk om in de auto te zitten. Mijn auto zit vaak ook stampvol met spullen voor de mensen daar", vertelt Van Dijk dolenthousiast. "Van mijn zoon mag ik niet meer in één ruk naar huis rijden, dus ik stop nu op de terugweg in Polen en in de buurt van Berlijn." Een zakenrelatie in de modewereld bracht Van Dijk in 2008 voor de eerste keer naar Oekraïne. De business ging twee jaar goed. "We verkochten duurdere dameskleding. Uiteindelijk stortte de markt in en ben ik gestopt. Ik heb er wel vriendschappen voor het leven aan overgehouden."

Die vriendschappen brengen Van Dijk nog jaarlijks in het uitgestrekte land. Een bevriend gezin komt uit Lukim'ya in de regio Poltava Oblast. Daar probeert Van Dijk zijn steentje bij te dragen aan de leefbaarheid van het dorp. "Inmiddels hebben we daar enkele leegstaande huizen gerenoveerd en aangepakt. Deze woningen kunnen we verhuren aan gezinnen en dat heeft direct een positief gevolg op de leefbaarheid van het dorp. We verhuren deze huizen ook als vakantiewoningen."

Oekraïne is de laatste jaren enkel negatief in het nieuws geweest. Zo werd passagiersvlucht MH17 in 2014 uit de lucht geschoten in de regio Donetsk. "Verschrikkelijk. De burgers in Oekraïne konden daar natuurlijk niks aan doen. Ook de oorlog op de Krim tussen Russische separatisten en Oekraïne heeft grote impact op het land gehad. Een gebied in het oosten wordt nog steeds gecontroleerd door Russische separatisten. In het grensgebied zie je wel soldaten door de straten lopen, maar ik voel me er niet onveilig."

Hij bezocht inmiddels onder meer de grote steden als Kiev, Odessa, Dnipro en Charkov. "Oekraïne is een fantastisch mooi land. Uitgestrekte natuur wordt afgewisseld met diverse wereldsteden. Het land telt gigantisch veel schitterende religieuze gebouwen. De meeste gebouwen worden aangekleed met mooie goudaccenten. Ik kan uren over dit mooie land vertellen. De mensen zijn ontzettend sociaal en vriendelijk. Mensen hoeven niet angstig te zijn om naar het land te gaan. Oekraïne heeft wereldsteden die zeer de moeite waard zijn." In overleg met ouderenvereniging Ons Genot in Landweert organiseert Van Dijk daarom een lezing over Oekraïne.

Van Dijk nodigt graag iedereen uit voor zijn presentatie op woensdag 10 oktober om 14.00 uur in 't Stekske aan de Kruidenlaan in Venray. Aanmelden kan via info@go4ukraineco.com. Meer informatie is te vinden op www.go4ukraineco.com.