Rotary Venray houdt ook dit haar weer een feestelijke brunch voor mantelzorgers.
Rotary Venray houdt ook dit haar weer een feestelijke brunch voor mantelzorgers. Eigen foto

Brunch mantelzorgers (Video)

Venray | "Waar ik het meeste tegen aanloop zijn de vele regeltaken. Indicaties die moeten worden aangevraagd, gesprekken die je moet voeren om dingen voor elkaar te krijgen. Niemand weet hoeveel tijd je hier per week mee bezig bent en dan komen alle bezoeken aan de cardioloog, longarts, tandarts, huisarts en pedicure daar ook nog bij. De meeste mantelzorgers houden weinig, of geen tijd voor zichzelf over! Ik speel sinds jaren weer gitaar en daar beleef ik erg veel voldoening en plezier aan. Het is belangrijk dat je als mantelzorger je hobby's behoudt en daar tijd voor vrijmaakt." Dit gevoel dat Lies met ons deelt is voor veel mantelzorgers herkenbaar.

Vier miljoen

Er zijn vier miljoen mantelzorgers in Nederland. Van hen helpen 610.000 mensen langer dan drie maanden gedurende meer dan acht uur per week. De meeste mantelzorgers hebben betaald werk, de helft is tussen de 45 en 65 jaar. Mantelzorgers kiezen er niet voor om te gaan zorgen: het overkomt hen, omdat ze een emotionele band hebben met degene die zorg nodig heeft. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag, kunnen hier niet zomaar mee stoppen, maar zij vervangen niet de reguliere zorg. De mantelzorgers binnen de gemeente Venray kunnen voor hulp en informatie terecht bij het Steunpunt Mantelzorg en op de website van Mezzo.nl is veel te lezen over dit onderwerp.

Ademruimte

In de gemeente Venray zijn ongeveer 4300 mantelzorgers. Zij doen hun werk vaak gedurende langere tijd in stilte. Daarom is het goed dat er in de Week van de Mantelzorger aandacht wordt besteed aan deze groep vrijwilligers.

Elk jaar is de dag van de mantelzorg op 10 november. Op en rond die dag worden er in heel Nederland activiteiten georganiseerd waarbij de mantelzorger in het zonnetje wordt gezet. Zo ook in Venray op zaterdag 10 november wordt door Rotary Venray aan de mantelzorgers van de gemeente Venray een brunch aangeboden bij Dans & Partycentrum ANNO 54 te Venray. Tijdens deze welverdiende brunch, met muzikale omlijsting, is er gelegenheid om 'op adem te komen', te genieten van het programma en om ervaringen uit te wisselen. Beschouw deze bijeenkomst vol verrassingen als een pluim op de hoed en een welverdiende attentie.

Rotary

Rotary Venray is een serviceclub die zich dienstbaar wil inzetten voor de gemeenschap en het liefst met projecten in eigen omgeving. Zij wil door fundraising geld bij elkaar brengen om deze projecten uit te kunnen voeren. Daarnaast wil zij zich ook persoonlijk inspannen om projecten te verwezenlijken. Deze brunch is zo'n project, hobbykoks van de Rotary vertonen hun kunsten in de keuken. Andere leden zorgen voor de bediening in samenwerking met Synthese. Het thema van de dag van de mantelzorger is 'Verras de mantelzorger'. Deze dag wordt de mantelzorger verzorgd in plaats van dat hij zorgt.

De brunch begint om 12.00 uur en eindigt om 14.15 uur. Belangstellenden kunnen zich opgeven tot vrijdag 2 november bij Steunpunt Mantelzorg Venray via mail mantelzorg@venray.nl of via het Zorgloket van de gemeente Venray telefoon: 0478-523333.