Praten over andere woonvormen

Venray | Op 10 oktober is Leo Heldens te gast bij het maandelijkse dialoogcafé in Goesting. Leo gaat graag in dialoog over 'andere woonvormen'. Hoe zou wonen er voor ouderen in de toekomst uit moeten zien, nu we weer steeds meer voor elkaar moeten zorgen? Gespreksleider Nicky Vievermans spreekt dit thema ook erg aan. Zij zal de dialoog daarom faciliteren.

Leo heeft een zeer brede achtergrond en werkervaring in de maatschappelijke en sociale sector. Hij startte zijn carrière in de psychiatrie, waarna hij de overstap maakte naar onder meer de kinderbescherming en bureau Halt. De laatste jaren is Leo zeer actief in de begeleiding en coördinatie van omgangsregelingen. Daarnaast werkt hij als mediator bij met name arbeidsconflicten.

Waarom dit onderwerp? Leo: "De veranderende, steeds duurder wordende zorg, het feit dat wij als burger zelf meer de regie moeten gaan nemen (burgerparticipatie) en het groeiende besef dat we samen na moeten gaan denken over hoe onze oude dag (inclusief eventuele zorg) er later uit moet gaan zien', houdt me al een tijdje bezig.' Nicky: 'Mijn vader overleed begin dit jaar. Hij had de ziekte van Alzheimer. De wens om zo lang mogelijk als partner voor elkaar te zorgen en de zware mantelzorgrol van mijn moeder deden me beseffen dat mijn eigen generatie na moet gaan denken over de vraag of dit in de toekomst vol te houden is. De vergrijzing, de uitgeklede dure zorg, de wens om er in onze samenleving toch meer voor elkaar te zijn, houdt me bezig. En doordat mijn man planontwikkelaar is, voeren we regelmatig gesprekken over andere woonvormen. Een mooi moment dus voor deze dialoog!"

Wie zouden jullie graag aan tafel willen ontmoeten? "Mensen kriskras door de samenleving heen, die zich verbonden voelen met dit thema en die zich óók afvragen of andere vormen van zorg gekoppeld aan andere woonvormen oplossingen kunnen bieden voor de toekomst, zijn van harte welkom! Samen in gesprek over ervaringen, dromen en wensen die kunnen leiden tot begrip, verbinding, ideeën en misschien wel acties rondom dit boeiende thema!"

Elke tweede woensdag van de maand is er een Dialoogcafé in Proeflokaal. Iedereen die graag deelneemt aan de dialoog is vanaf 19.15 uur welkom in de ruimte boven het proeflokaal. De dialoog duurt van 19.30 – 22.00 uur. U kunt zich aanmelden via info@venrayindialoog.nl. Deelname is gratis. Proeflokaal Goesting stelt de ruimte beschikbaar en biedt de deelnemers gratis koffie en thee aan tijdens de dialoog.


Gratis trainingen honkbal Royals

Overloon | Dit najaar biedt honk-en softbalvereniging Royals een primeur voor alle kinderen tussen de 5 en 13 jaar. Ze organiseert namelijk een echte honkbalschool. Vanaf 21 oktober t/m 16 december 2018 is ieder kind op zondagmorgen welkom van 10.00 tot 11.00 uur in de Raayhal in Overloon. Het doel van deze honkbalschool is het kennismaken met deze sport.

Honkbal is een spelletje waarbij je mag gooien, slaan en stelen. Het is afwisselend en geschikt voor zowel meiden als jongens. Ieder kind vanaf 5 jaar is welkom. Je leert hoe je een bal vast moet houden, hoe je het beste kunt vangen, hoe je een bal slaat en hoe je over de honken moet rennen.

Dit alles onder begeleiding van ervaren honk- en softbalspelers/trainers. Voor ouders is er de mogelijkheid om de trainingen vanaf de tribune te volgen en speluitleg te krijgen van (oud)leden van de vereniging. HSV Royals is een fusievereniging bestaande uit de voormalige Keystone Stealers uit Boxmeer en de Venrayse Red Caps. Een vereniging met leden uit beide (en omliggende) gemeenten en op elke locatie beschikkend over goed uitgeruste velden. Honk- en softbal zijn echte zomersporten: in de periode tussen maart en oktober is het wedstrijdseizoen en wordt er buiten getraind. Dat wil echter niet zeggen dat er in de periode november-februari niets gebeurt. Dan zijn er de zaaltrainingen. Om dit najaar de sport meer bekendheid te geven onder de jeugd, is het idee van de honkbalschool ontstaan.

Op negen opeenvolgende zondagen is er de mogelijkheid om gratis te trainen. Kinderen mogen alle zondagen meedoen, maar het is ook mogelijk om enkele zondagen aanwezig te zijn. Jeugd die er minimaal vijf trainingen bijwoont, ontvangt een extra presentje van de club. Om deel te nemen aan de honkbalschool is niet veel nodig. Trainingskleding en zaalschoenen zijn verplicht. Voor alle andere spullen zorgt de vereniging. Aanmelden hoeft niet, maar mag wel. Meer informatie is verkrijgbaar via het e-mailadres info@hsv-royals.nl.


Seniorservice

Venray | Seniorservice Gilde Venray houdt in november en december de cursus Een website bouwen met WordPress. De zes bijeenkomsten vinden plaats op woensdagmiddag, vanaf de eerste woensdag in november. De deelnemers moeten goed overweg kunnen met Windows, internet en tekst verwerken.

Bij diverse activiteiten, zoals quilten, discussie en debat, maar ook bij andere groepen, is er nog ruimte voor nieuwe deelnemers. Kaartliefhebbers zijn welkom op de donderdagmiddag. Aanmelden kan via het contactformulier op www.seniorservicevenray.org. Binnenkort start Seniorservice Venray met een workshop Fotobewerking Elements 9 voor gevorderden en oud-cursisten. Tevens is dit een mooie opstap voor wie zich verder wil verdiepen in fotobewerking met andere programma's. Seniorservice probeert samen met de deelnemers in begrijpelijke 'Jip en Janneke'-taal de gereedschappen uit te leggen en toe te passen.

De weg ligt open voor vele toepassingen, zoals het maken van een uitnodiging, menu of kerstkaart, fotoalbum, presentatie en/of een fotocollage. Of nog groter; een banner of reclamedoek. Deze uitdaging van vier sessies start bij voldoende aanmeldingen op maandag 22 oktober om de veertien dagen van 9.30 tot 11.30 uur bij Seniorservice aan de Bernardstraat.

Informatie en\of opgave: Leo Willems, telefoon 06-29146884, of via het contactformulier op www.seniorservicevenray.org.