De fanclub kijkt ondanks het resultaat terug op een geslaagde trip naar Innsbruck
De fanclub kijkt ondanks het resultaat terug op een geslaagde trip naar Innsbruck Foto: G. van den Munckhof

WK Wout werd Hölle

INNSBRUCK | 'Highway to Hell' van ACDC klonk het in de Altstadt van Innsbruck zondagmiddag tegen 16.30 uur. De koplopers van het WK wielrennen bestegen op dat moment de Höll, een klim met een maximum stijgingspercentage van 28 procent. Daar werden kansen toegedicht aan Wout Poels. Het liep echter anders.

Door René Poels en

Christ van den Munckhof

Dertig kilometer daarvoor, tijdens de voorlaatste klim naar Igls, liepen bij Wout de benen vol. Totaal onverwachts, want ook hij had zijn zinnen gezet op dit WK. Het mocht niet zo zijn. Een verklaring hiervoor had Wout niet. Dat hadden ook niet de ruim veertig supporters van Wout, die gezamenlijk met de fanclub naar Innsbruck waren afgereisd. "Heel jammer", verklaarde Wilhelmien, de moeder van Wout. Oom Jan en René waren het erover eens. "Hij zal wel flink balen."

De fanclub van Wout Poels kijkt toch met voldoening terug op de trip afgelopen weekend naar het WK. Natuurlijk hadden de fans zich een andere afloop voorgesteld. Wielrenner Wout Poels was in vorm en dat beloofde aan de vooravond van het WK een fantastische wedstrijd. In de bus werden al stilletjes plannen ontwikkeld voor de huldiging in Blitterswijck, mocht Wout het podium halen. Onder de fans was niet was niet alleen de moeder van Wout, maar ook sportwethouder Anne Thielen. Secretaris René Poels van de fanclub waardeerde haar deelname aan de reis enorm. "Dat tekent haar manier van werken. Niet vanachter het bureau, maar tussen de mensen, meemaken wat een topsporter uit de gemeente ondergaat en meeleven met de supporters. Chapeau!" Onderweg naar Innsbruck kochten de fans de nieuwe Wout Poels-sjaals ('Where is Wout', red.) en werd, om de uren te breken tijdens een van de files, een gratis tombola gehouden met allemaal Sky-prijzen: van sokken, sjaals, petten en een shirt. De supporters beleefden zondag een mooi WK in het zonovergoten en sfeervolle Innsbruck. Sommigen waagden de voettocht naar de Höll, die als laatste lastige klim in het parcours was opgenomen. Anderen zochten hun heil in de Altstadt of bij de finishzone, waar de renners zeven keer passeerden. Het zag er aanvankelijk allemaal goed uit voor Poels. Op een van de hellingen kreeg Wout Poels van vriend en verzorger Pieter van de Water bij elke doorkomst de rondetijden door. Net als drank en voedsel. "Geweldig om te zien hoe die twee op elkaar zijn ingespeeld", zegt fan Joos Janssen uit Wanssum. Af en toe werden de gele Wout Poels-sjaals gefilmd en via de televisiebeelden de wereld ingezonden. Helaas. Veertig kilometer voor de finish ging het kaarsje bij Wout uit. De benen deden het niet meer en er zat niets anders op dan afstappen. Net als oud-wereldkampioen Peter Sagan en Nibali, die eerder al waren afgestapt. Via grote schermen konden de meeste fans vervolgens de finale van het WK goed volgen. Ze zagen hoe een ijzersterke Tom Dumoulin net naast het podium greep en topfavoriet Valverde in een spannende finale de terechte winnaar werd.

Genoeg stof om na afloop in de binnenstad op een sfeervol terras na te borrelen en de verhalen aan te horen van elkaars belevenissen. Op de terugweg belde Wout Poels met moeder Wilhelmien. Via haar en een bericht op social media dankte hij de supporters voor hun aanmoedigingen.