Vredepeel wil wel Polen

VENRAY/VREDEPEEL | Theo Kooter uit Vredepeel wond er maandag tijdens een bijeenkomst van alle vertegenwoordigers van dorpsraden, wijken en burgemeester en wethouders geen doekjes om: "Het is beschamend hoe we nu met arbeidsmigranten omgaan. Als elk dorp in Venray fatsoenlijke huisvesting aanbiedt voor 150 buitenlandse werknemers, is een deel van het probleem opgelost." Kooter kreeg steun van burgemeester Hans Gilissen.


Door Henk Baltussen


De Vredepeelse dorpsraadvoorzitter gaf tevens aan geen pasklare oplossing te hebben voor de huisvesting van arbeidsmigranten. "Ik weet wel dat we ze keihard nodig hebben. Willen we dit levenspeil handhaven, dan moet er wat gebeuren. Elk half jaar lees ik weer dezelfde riedeltjes in de krant over arbeidsmigranten. Maar er komt maar geen duidelijkheid. Verdeel ze over de dorpen. Uit Oirlo komen positieve geluiden over de opvang op De Walnoot. Hoe kunnen wit met elkaar handen en voeten gaan geven?"
Giliisen vond de opmerking van Kooter 'heel waardevol.' "Laten we met z'n allen de verantwoordelijkheid gaan nemen", voegde de burgemeester aan zijn woorden toe.
Wethouder Jan Loonen zei blij te zijn met elk voorstel. Arbeidsmigranten zijn hier volgens Loonen niet meer weg te denken. "Negentien procent van de totale werkgelegenheid in Venray wordt ingevuld door arbeidsmigranten. Dat komt neer op zesduizend werknemers. Er moeten plekken komen waar ze kunnen verblijven. Elk voorstel is welkom."
Loonen zet zijn deur wagenwijd open als de dorpen met oplossingen komen. "Help ons aan locaties", was de oproep van de wethouder. Het had wat weg van een noodkreet. Loonen: "Het is veel beter als de initiatieven van onderop komen en niet van bovenop. Het moeten geen supergrote locaties worden. In het college-akkoord hebben we een maximum van 250 afgesproken. Het moet een soort drietrapsraket worden. Op de eerste plaats willen we de locatie op de Hulst I bij Oostrum realiseren. We hebben daarbij een goede partner gevonden in Frank van Gool van OTTO die het project in Oostrum wil realiseren. Maar de officiƫle aanvraag is er nog steeds niet. Op de tweede plaats moet er een shortlist van een vijftal huisvestinglocaties komen. En we hopen binnenkort te kunnen melden dat Venray samen met de omliggende gemeenten een gelijkluidend beleid gaat voeren wat betreft de opvang van arbeidsmigranten. Tot dan willen we maatwerk blijven leveren."