Janneke (links) en Jessie zingen zondag tijdens de Venrayse Singelloop.
Janneke (links) en Jessie zingen zondag tijdens de Venrayse Singelloop. Foto: Henk Lammen

Zingen is uitlaatklep (Video)

Venray | Meer sfeer langs het parcours en op de pleinen. De organisatie was de afgelopen maanden nadrukkelijk in de weer om van de lustrumeditie van de Venrayse Singelloop een groot feest te maken. Op zondag 7 oktober zingen twee jonge artiesten op het Schouwburgplein: Jessie Raateland en Janneke van Gassel. Hun grootste uitdaging? "Dat we met onze muziek een steentje bij kunnen dragen aan de sfeer rond het evenement. Als het publiek geniet, dan doen wij dat ook."

Door Henk Lammen

De organisatie riep eerder al bewoners van Venray op om de singels en straten, die deel uitmaken van het parcours van de singelloop, te versieren. De vijfde editie van het loop- en wandelevenement moet een doorslaand succes worden. Om de sfeer rond start en finish op te vrolijken werd gezocht naar een muzikale invulling. Via Auke Classens van Saull werd bij de twee jonge zangeressen aangeklopt om een bijdrage te leveren op het Schouwburgplein. Bij De Artiest verzorgen Jessie (21) uit Venray en Janneke (23) uit Ysselsteyn drie setjes van een klein kwartier (12.15-12.25, 13.10-13.25 en 14.45-15.00 uur). "Welke nummers we gaan zingen? Dat verklappen we niet. Dan is het geen verrassing meer." De twee lachen als wordt gevraagd naar hun repertoire voor zondag. "Het zijn voor iedereen bekende nummers. Lekker vlot in ieder geval. Ieder zingt één lied en daarnaast brengen we samen ook nog een nummer."

De singelloop viert dit jaar het eerste lustrum

De twee zangeressen zongen al vaker samen bij het jongerenkoor Sing onder leiding van Jacqueline Fijnaut. Raateland stamt uit een muzikale familie. Haar vader speelt in een band, haar moeder speelt piano. Het is dan ook niet vreemd dat ze piano en gitaar ging spelen. Ze zingt en begeleidt zichzelf op beide instrumenten. Met haar band Do we fit in, een Venrayse coverband met als hoofdgenre pop, timmert Jessie aan de weg. De band speelt akoestische en bandversies van bekende artiesten (onder andere Coldplay en Ed Sheeran), maar ook eigen nummers. Die zijn vaker van haar hand. "Ik probeer mijn gevoelens over te brengen op anderen. De teksten zijn meer metaforisch, niet letterlijk. Er blijft voor de mensen altijd iets over om over na te denken. Ik hoop dat mensen genieten van mijn muziek. Dat is mijn belangrijkste drijfveer." Janneke knikt instemmend. Door haar studie Social Work in Den Bosch stopte ze enige tijd geleden bij de band Project of Sound. Ze woont nu alleen in de bourgondische stad. Dat heeft zo zijn voordelen. "Vanaf ik klein ben, zing ik onder de douche. Heerlijk! Nu ik op me zelf woon, kan ik de muziek nog harder zetten." Voor beiden is zingen een uitlaatklep. "Ik ga met muziek slapen en sta er mee op", zegt de oudste van de twee. "Als het privé even niet lekker loopt, dan zing ik lekker hard mee." In Den Bosch pakt ze de draad van muziek maken al weer snel op. Op 18 oktober heeft ze een eerste optreden. "Samen met een studiegenoot ben ik bezig met een project voor ouderen in een bejaardenhuis. We gaan iedere donderdag voor de bewoners activiteiten organiseren. Onze eerste kennismaking is muzikaal. We verzorgen een optreden." Ook Jessie heeft een nieuw project op stapel staan. "Ik wil binnenkort mijn muziek ook op Spotify zetten. Zodat ik nog meer mensen laat genieten. Hopelijk kunnen we de mensen zondag een mooi voorproefje geven ebn voor een leuke sfeer zorgen op het Schouwburgplein."