John Jansen proost met Sharon Creemers op de overname van De Verleiding.
John Jansen proost met Sharon Creemers op de overname van De Verleiding. Foto: M.Creemers

Afscheid na topzomer

Venray | "Ik heb 40 jaar lang met plezier een cafetaria en ijszaak in Venray gehad. Ik wil iedereen bedanken voor de vele ontmoetingen en klandizie", vertelt ondernemer John Jansen (57) enthousiast. Na 13 jaar stapt de Venraynaar namelijk uit ijssalon De Verleiding. De zaak werd door Jansen opgezet en wordt nu overgenomen door de pas 24-jarige Sharon Creemers. Jansen stort zich op zijn nieuwe passie: de IJskeuken.

Door Willem Menting

"Het voelt allemaal heel onwennig en onwerkelijk, maar ik was toe aan iets nieuws", vertelt Jansen. In de IJskeuken aan de Eindstraat in Venray gaat Jansen workshops verzorgen. "Ik ga onder meer met mensen ijs maken. Toch is het aanbod aan workshops breed. Ik ga ook met groepen koken met ijs. Zo maken we gazpacho, sladressing van ijs en gefrituurde ijsbollen."

Jansen kijkt terug op een geweldige zomer met De Verleiding, maar toch geeft hij zijn zaak uit handen. In al die jaren had Jansen niet het gevoel dat hij op zijn tenen liep. "Tijdens de eerste seizoenen maakte ik erg lange dagen. De laatste jaren was ik wat meer op de achtergrond actief. Het waren veel langen dagen, maar dat had ik er graag voor over. Het voelde voor mij niet als werken. Ik heb fantastische jaren gehad en ik ga de ijssalon zeker missen, maar ik weet zeker dat De Verleiding bij Sharon in goede handen is. Ze heeft grote liefde voor het ijsvak en werkt al negen jaar in de ijssalon."

Als Jansen terugblikt op zijn periode bij De Verleiding dan zijn er zowel hoogte- als dieptepunten. "Voordat ik begon met ijs maken, volgde ik diverse cursussen. Toch was het ijs in het eerste seizoen niet goed genoeg. Dat kwam pas later. Vanaf het derde seizoen liep het als een trein, met afgelopen seizoen als absoluut hoogtepunt. We hebben ruim twintig procent meer ijs verkocht. Ambachtelijk ijs maken is niet voor iedereen weggelegd en in de meeste ijssalons komt het ijs uit de fabriek. Bij ons is het altijd ambachtelijk gebleven en we hebben unieke smaken. Daar ligt de kracht van De Verleiding." Jansen richt zich vanaf nu volledig op de IJskeuken. Het ondernemen is hem zeker niet vreemd. Van origine is Jansen namelijk slager. Hij voerde het ambacht elf jaar uit in diverse supermarkten. Daarna runde hij twaalf jaar een eigen cafetaria aan de Paterslaan. "In mijn laatste jaar werden we cafetaria van het jaar! Ik ben ook toen eigenlijk op het hoogtepunt gestopt. Het is wel ontzettend moeilijk om je als cafetaria te onderscheiden. Dankzij mijn achtergrond als slager ben ik al vrij snel begonnen met eigen stoofvlees en zelfgemaakte hamburgers. Op die manier was ik zo onderscheidend dat we cafetaria van het jaar zijn geworden." Jansen groeide op in in Ysselsteyn. Zijn vader runde jarenlang een eigen kapperszaak, maar de gedachte om hem op te volgen heeft hij nooit gehad. "Ik heb wel wat ondernemersbloed meegekregen denk ik." Nu gaat alles op een lager pitje. Toch blijft Jansen druk bezig. "Ik wil regelmatig workshops geven en wellicht een kookclubje opstarten. Mijn passie ligt nog steeds bij ijs. Ik ga eerst drie weken naar Egypte. Heerlijk bijkomen en het hoofd leegmaken." Meer informatie op de-ijskeuken.nl.