De Nederlandse en Chinse leerlingen leerden elkaar deze week goed kennen.
De Nederlandse en Chinse leerlingen leerden elkaar deze week goed kennen. Foto: Rikus ten Brücke

Speciale uitwisseling (Video)

Venray | Het is een bijzondere schoolweek op het Raayland College in Venray. De middelbare school heeft bezoek van een groep leerlingen uit China. Het bezoek is onderdeel van een speciale uitwisseling. Een groep scholieren uit Venray maakt in mei namelijk de reis naar het Aziatische land.

Door Willem Menting

De uitwisseling begon maandagochtend met een korte fietscursus. Op de parkeerplaats bij sporthal De Wetteling was een parcours uitgezet om de fietskwaliteit van de Chinezen te beoordelen. "De leerlingen bezoeken samen diverse plekken in Venray en het moet wel verantwoord zijn om onze gasten de weg op te sturen. Vorig jaar was er één Chinese leerling die we telkens hebben gebracht en opgehaald. Fietsen was namelijk gevaarlijk", vertelt geschiedenisleraar Tim Boere.

De Chinese gasten studeren op de Ordos School Attached to Beijing Normal University. Ordos is een stad op een paar honderd kilometer van de grens met Mongolië. "Ik ben er vorig jaar geweest. Het is niet te vergelijken met Nederland. Ordos ligt ook nog eens bij de Gobiwoestijn."

Xia Yinuo en Qu Yanru, twee Chinese studenten, kijken hun ogen uit in Venray. "Ik vind Nederland geweldig. Alles is hier mooi groen en de lucht is blauw", zegt Yanru verwonderlijk. "Alles is hier veel rustiger. In China is het veel drukker en het leven gaat een stuk sneller." Ook qua schooldagen is het wennen voor de Aziaten. In China gaat hun wekker al om 05.00 uur en de schooldag duurt tot 22.00 uur. "Leerlingen hier hebben veel meer vrije tijd. Bij ons blijft er weinig tijd over om leuke dingen te doen. Nederlanders hebben meer vrijheid."

Ook bij de Nederlandse leerlingen valt direct een verschil op. "Ze kijken veel meer op hun telefoons", vertelt Mirthe. "Als ze met iemand in gesprek zijn, dan pakken ze vaak plotseling hun telefoon. Ze lopen ook weg om te bellen zonder iets te zeggen." Klasgenoot Dennis valt nog iets anders op. "Ze praten redelijk slecht Engels. Dat lossen ze op door een Chinese zin in te spreken op hun telefoon. De smartphone praat dan Engels of Nederlands tegen ons terug."

Het tweetal kijkt in ieder geval uit naar de reis naar China. "Deze trip zou ik anders nooit maken. Deze kans krijg ik nooit meer. Ik heb er veel zin in", besluit Mirthe. Dennis ziet alleen op tegen de lange treinreis. "We vliegen naar Beijing en daarna zitten we veertien uur in de nachttrein naar Ordos dus dat is wel erg lang."