Grad van IJzendoorn is ook dit jaar present tijdens de singelloop.
Grad van IJzendoorn is ook dit jaar present tijdens de singelloop. Foto: eigen foto

"Wandelen is gezond" (Video)

Venray | Hij staat ook op zondag 7 oktober weer aan de start van de lustrumeditie van de Venrayse Singelloop. Grad van IJzendoorn (64 jaar) woont in Well, maar is geboren in Venray. Voor hem is deelname aan de wandeltocht een weerzien met oude bekenden. "En wandelen is natuurlijk gezond!"

Door Henk Lammen

Eind 2013 begon Van IJzendoorn met wandelen. Om af te vallen, zijn motto was Walking to a Change to A Healthy Weight. Hij lacht: "Inmiddels heb ik dat aangepast in Walking to A Healthy Age. In 2014 heb ik voor de eerste keer de Vierdaagse van Nijmegen gelopen. Dit jaar heb ik dit geweldige evenement voor de vijfde uitgelopen. Het wandelen heb ik verbonden aan een goed doel en dat is Matchis stamcellen. In het voorjaar ondersteunen we Walk 4 the Roses middels flyers uit te delen." De meerdaagse wandeltocht van Venray stond eerder dit jaar al op zijn wandelkalender.

"Die loop is een perfecte aanvulling om veel kilometers te trainen. Een prima voorbereiding als je de Nijmeegse vierdaagse loopt. De kracht van de loop ligt dat je lussen loopt en steeds bij het startpunt op het gezellige Schouwburgplein terugkomt. Dat motiveert extra." De routecommissie is ook dit jaar aan de slag gegaan om de routes van 10, 15 en 20 kilometer deels te vernieuwen. De deelnemers kunnen ook de buitengebieden van Venray bewonderen. Tevens is er voor de deelnemers aan deze afstanden een centrale drankpost/rustplaats geregeld.

Met name de wandeltocht van vijf kilometer is een uitdaging voor de kinderen of ouders met kinderen. Nieuw op het programma is de familiespeurtocht. De routes zullen afwisselend over verharde en zandwegen gaan. Dit jaar zal een groter deel van de tochten over zandwegen gaan.

Vijf jaar geleden liep hij voor het eerst de Venrayse Singelloop. Van IJzendoorn: "Het is een mooie aanvulling om na de Vierdaagse Nijmegen de wandelconditie op peil te houden. Deze wandeltocht onderscheidt zich door de verschillende afstanden en starttijden, waardoor niet alles massaal op pad gestuurd wordt. Uiteindelijk komen alle afstanden bij elkaar en dat maakt het leuk om je wandelvrienden op te zoeken die een kortere of langere afstand lopen. Door de variatie in routes door het mooie landschap Venray is het aangenaam om te lopen."

Deelname aan de singelloop heeft voor hem een extra dimensie: "Wandelen is gezond en het maakt je hoofd leeg. Je geniet gratis van wat de omgeving laat zien. Mooie landschappen en paden waar je normaal niet komt. Samen wandelen met mijn eega en of wandelvrienden, daar geniet ik van. Bij de wandelingen in Venray is dat ook zo. Je komt op de mooiste plekken waar je normaal niet komt. Hier kom je wandelaars tegen, die je nog van de lagere school kent en sindsdien nooit meer gezien hebt, een praatje is dan gauw gemaakt."

De voorinschrijving sluit op vrijdag 5 oktober om 18.00 uur. Op zondag 7 oktober kunnen wandelaars zich nog tot maximaal een half uur voor de start van het betreffende onderdeel inschrijven. Meer informatie is te vinden op www.venraysesingelloop.nl. Een derde deel van het inschrijfgeld gaat naar het Stichting Leergeld Venray.