Afbeelding
Foto:

Topklinisch ziekenhuis

Venlo/ Venray | VieCuri Medisch Centrum in Venlo en Venray heeft voor de komende vijf jaar opnieuw de topklinische status als STZ-ziekenhuis gekregen. "Met deze erkenning laten we zien een ambitieus voorhoede ziekenhuis te zijn. Wij zijn niet 'zomaar' een ziekenhuis in de regio. De STZ-status betekent namelijk dat we uitblinken in topklinische zorg, opleiden en wetenschappelijk onderzoek", aldus bestuursvoorzitter Ankie van Rossum.

STZ staat voor Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen. VieCuri heeft 17 medische vervolgopleidingen en 11 verpleegkundige opleidingen, er werken ruim 50 artsen in opleiding, 140 verpleegkundig stagiairs en zo'n vijftig coassistenten. "Het opleidingsklimaat is sterk, met veel persoonlijke aandacht en begeleiding", zo constateert de STZ-commissie. Studenten ervaren het ziekenhuis als een veilige leeromgeving, met toegankelijke supervisors, een informele werksfeer en een cultuur waarin feedback geven gestimuleerd wordt.

"Artsen in opleiding geven aan dat ze voor VieCuri kiezen vanwege de goede begeleiding en vele mogelijkheden om echt zelf te leren in de praktijk t.o.v. een grootschaligere academische setting. Vragen stellen is altijd mogelijk en ieders mening mag er zijn, juist ook van de nieuwe generatie professionals", aldus manager van het Leerhuis Jolanda Colnot. In VieCuri wordt topklinische zorg geboden. Dat betekent dat naast uitstekende basiszorg, het ziekenhuis ook complexe zorg en behandelingen aanbiedt waarvoor je niet in ieder ziekenhuis terecht kunt. De behandeling van ouderen met dikkedarmkanker is daar een voorbeeld van. Door uitgebreid onderzoek direct na de diagnose, worden risicofactoren zo vroeg mogelijk ontdekt en complicaties zoveel mogelijk beperkt. VieCuri loopt met deze werkwijze voorop. Verder is VieCuri sinds april 2014 als eerste niet-academisch ziekenhuis in Nederland aangewezen als Expertisecentrum voor Metabole Botziekten. Hiermee geeft STZ aan dat VieCuri over unieke kennis en vaardigheden beschikt op het gebied van botziekte, botsterkte en osteoporose (botontkalking). "Dit is zo uniek is dat zelfs astronauten van de NASA hier onderzocht worden voor wetenschappelijk onderzoek", vertelt internist Joop van den
Bergh.

VieCuri heeft een fonds voor wetenschappelijk onderzoek & innovatie. De commissie gaf aan onder de indruk te zijn van de groei van de wetenschappelijke output. Zo is het aantal wetenschappelijke publicaties in zeven jaar tijd verdubbeld. Verder is er steeds meer aandacht voor verpleegkundig onderzoek. De commissie roemt tot slot de wijze hoe verpleegkundigen steeds meer leiderschap nemen over hun vak. Linda Sloesen, voorzitter van het Verpleegkundig Staf bestuur (VSB): "Ze waren onder de indruk dat het VSB niet alleen een adviesraad is, maar dat we ook het beleid mee vormgeven als het gaat om dat wat verpleegkundigen raakt. We hebben de afgelopen jaren hard voor deze positie gewerkt en denken nu volwaardig mee. Met als resultaat betere patiëntenzorg." Met de verlenging van het STZ-lidmaatschap wordt de ambitie van VieCuri om een belangrijke bijdrage te leveren aan topklinische zorg, opleiding en wetenschappelijk onderzoek in de regio Noord-Limburg bekrachtigd. Ankie van Rossum: "Het is onze missie dit de komende jaren nóg verder uit te bouwen."


Heroes of Rock Tributenight

Venray | Café de Uitmarkt en café de Klokkenluider houden op vrijdag 26 oktober een Rock Tributenight in de feesttent op de Grote Markt in Venray. Er kan genoten worden van optredens door de tributebands Status Quo by Back to back (foto) tributebands Status Quo by Back to back, AC/DC by Back in Blackened en Metallica by Back in Blackened.

Status Quo, door de formatie Back to back brengt hits als Roll over lay down, Whatever you want and Down Down. Back to Back was direct na de oprichting eind 2016, een graag geziene band op festivals, in zalen en poppodia. Wie kent ze niet Highway to Hell, Whole lotta Rosie en Thunderstruck. Enkele van de vele hits van AD/DC. En dan zijn er Nothing else matters en Whiskey in the Jar. Enkele van de vele hits van Metallica. De Belgische tributeband Back in Blackened brengt van de bands AC/DC en Metallica een show van ieder een uur. Ze draaien al ruim twintig jaar mee op de grootste podia. Tijdens hun shows blijkt keer op keer dat AC/DC en Metallica favoriet zijn. De avond begint om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.oktoberfestvenray.nl


Getuigen gezocht

Castenray | De politie van de basiseenheid Venray-Gennep is op zoek naar getuigen van een ongeval, op dinsdag 2 oktober rond 12.15 uur, op de Horsterweg in Castenray.

Het 13-jarige slachtoffer, dat op het fietspad komende vanuit Horst in de richting van Leunen fietste, werd van achteren aangereden door een bestuurder van een lichtgrijze scooter. De jongen uit Leunen kwam daardoor ten val en werd met hoofdletsel opgenomen in het ziekenhuis. De bestuurder van de scooter zou een blanke man zijn. 'Deze man heeft aan de zijkanten van zijn hoofd kort donker haar en op zijn hoofd zou hij kaal zijn. We zoeken getuigen die iets gezien of gehoord hebben', meldt de politie op Facebook.


Reunie Henseniusschool (Video)

Venray | Na ruim 60 kwamen de klasgenoten van de Henseniusschool weer bij elkaar. De leerlingen van het schooljaar 1956-1957 van het vijfde jaar waren met zo'n 25 man.