Twan Reintjes (links), projectleider van ontgronder Teunesen, geeft het wandelgezelschap tekst en uitleg over de werkzaamheden bij de Diepeling.
Twan Reintjes (links), projectleider van ontgronder Teunesen, geeft het wandelgezelschap tekst en uitleg over de werkzaamheden bij de Diepeling. Rikus ten Brücke

De diepte in met de Diepeling

CASTENRAY | Afgraving en Diepeling zijn twee woorden die al ruim veertig jaar onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. De zand - en grintplassen liggen In het achterland van Castenray, in de richting van Tienray, waar binnen enkele jaren de zandzuigers van Teunesen uit Heijen zijn verdwenen. Wat gaat er gebeuren met de plassen die achterblijven? Met het gebied eromheen? Hoe lost grondeigenaar en afgraver Teunesen dat op? Wat vinden Castenray en de gemeente Venray er eigenlijk van? Een wandeling bij de Diepeling bracht meer duidelijkheid.

Door Henk Baltussen

Het voltallige college van Venray, vertegenwoordigers van de dorpsraad van Castenray, Jan Strijbos van de plaatselijke heemkundevereniging en Diepeling-kenner en vertegenwoordigers van Teunesen trekken die druilerige maandagmiddag de wandelschoenen aan om naar antwoorden op zoek te gaan. Een struintocht door de natuur rondom de tachtig hectare (de omvang van 160 voetbalvelden) grote waterpartij vormt de inleiding. Strijbos werpt zich op als gids en maakt duidelijk dat de Diepeling-regio een kostbaar en bijzonder natuurgebied is waar zuinig mee om moet worden gegaan. Sporen van dassen en bevers zijn tijdens de wandeling niet te missen. De Lollebeek, waar het wandelpad grotendeels langsloopt, is een belangrijke waterader in het gebied. Waar de naam Lollebeek vandaan komt? "Lol is een oude uitdrukking voor kronkeling", legt Strijbos uit, die tevens wijst op de fruitbomen langs de beek. "Geplant voor de dassen. Die houden van fruit." Over dassen gesproken. Daar heeft Teunesen al die jaren in Castenray mee te maken gehad. "Daar zijn we zorgvuldig mee omgegaan", stelt Twan Reintjes, projectleider van het ontgrondingsbedrijf. "In al die jaren is de populatie zelfs gegroeid." Strijbos beaamt het. "Teunesen is altijd een goede partner gebleken met oog en oor voor de omgeving. Er zijn in al die jaren nauwelijks problemen geweest. En was er wat aan de hand, dan werd dat direct door Teunesen opgepakt."
De wandelaars verlaten het Lollebeekpad om richting de plassen te gaan, waar de zandzuigers nog volop in bedrijf zijn. De vele bergen zand en grint domineren het landschap. De omheining die rondom de plassen staat - de provincie Limburg verplicht Teunesen om de afgraving met het oog op de veiligheid te omheinen - is makkelijk te passeren. "Eigenlijk mag hier niemand komen", zegt Reintjes. "Maar wandelaars kun je nauwelijks tegenhouden. Zwemmen mag hier absoluut niet. Maar ja, het gebeurt wel."
Lees verder op pagina 7