Vervolg voorpagina

Diepeling domein voor wandelaars en fietsers

CASTENRAY | De Diepeling wordt na het vertrek van de zandzuigers van Teunesen een natuurgebied. Daar is iedereen het nu wel over eens. Dat werd tijdens de wandeling nog eens benadrukt. Ideeën zijn er genoeg. Plassen- en grondeigenaar Teunesen blijft na het staken van de zuigwerkzaamheden (2020 of 2021) actief in het gebied. "Ze laten het gebied netjes achter", weet Jan Strijbos van de heemkundeclub uit Castenray en kenner van de Diepeling.

Dat werk bestaat onder meer uit het afwerken van de oevers. Teunesen blijft eigenaar van het gebied. Op den duur, als de natuur haar gang kan gaan, is de mogelijk reëel dat het gebied wordt overgedaan aan en natuurorganisatie. Maar zover is het nog niet. De plannen moeten eerst nog uitgewerkt worden. Strijbos weet inmiddels globaal wat er wel en niet kan met de Diepeling. "Van grootschalige recreatie zoals het Meerdal of de Loohorst zal geen sprake zijn", weet de oud-onderwijzer. "Wandelaars en fietsers zullen ruim baan gaan krijgen. Er zijn ook al suggesties gedaan voor een trekveer op de plassen, voor ooievaarsnesten, een uitkijktoren, vleermuizenhotels en een geologisch wandelpad. Op educatief zijn er eveneens mogelijkheden. Teunesen heeft aangegeven dat graag te willen realiseren."
Visclubs hebben al belangstelling getoond om bij de Diepeling hun hobby te mogen beoefenen. "Dat is een mogelijkheid", zegt Strijbos. "Er zit hier vis genoeg."
Voor zwemliefhebbers zal er geen plek zijn, meent Strijbos. Op dit moment wordt er met regelmaat illegaal gezwommen, merkt ook Twan Reintjes, projectleider van Teunesen. "Er wordt zelfs op de zandzuigers geklommen om er weer vanaf te springen of te duiken. Levensgevaarlijk."

Trekveer, ooievaarsnesten, uitkijktoren en vissers


In het verleden zijn al eens ongelukken met zwemmers voorgevallen, soms met dodelijke afloop.
Helder is inmiddels dat de natuurontwikkeling bij de Diepeling de eerste prioriteit heeft. "Het winnen van zand en grint is niet meer primair, maar de aandacht voor de natuur", weet Strijbos. De plassen en de omringende natuur beslaan een oppervlakte van honderd hectare. Het recreatiegebied van de toekomst is voornamelijk bedoeld voor de inwoners van de gemeenten Venray en Horst aan de Maas dat een vijfde deel van de Diepeling in bezit heeft. De inwoners lieten al eerder hun stem horen over de toekomst van de Diepeling. Een ding werd daarbij duidelijk: geen grootschalige recreatie.