Een foto-uitstapje van  eXposure Venray naar een oud treinstation in Plombieres (België)
Een foto-uitstapje van eXposure Venray naar een oud treinstation in Plombieres (België) Foto: Frank van Eck

Foto-expositie eXposure

Venray | Fotogroep eXposure uit Venray houdt de komende twee weken een foto-expositie. Op 13, 14, 20 en 21 oktober vindt de expositie tussen 14.00 en 18.00 uur plaats bij Odeon in Venray.

Door Dennis Stiphout

Het was in de jaren '70 van de vorige eeuw toen een aantal werknemers van Rank Xerox tot de oprichting van een fotoclub kwam. De club werd door het bedrijf gefaciliteerd in de vorm van huisvesting en een jaarlijkse financiële bijdrage. Na de eeuwwisseling ging de band met het bedrijf verloren. Men verloor de huisvesting en de jaarlijkse financiële bijdrage.

In mei 2009 werd besloten tot naamsverandering: eXposure. De hoofdletter x is een subtiele verwijzing naar het ontstaan vanuit Rank Xerox. Ruim een jaar later, in oktober 2010, hield eXposure de eerste foto-expositie, waarop de nieuwe naam officieel werd onthuld.

Sindsdien werd er om de twee jaar een expositie gehouden. De eerste keer gebeurde dit nog in het hoofdgebouw van het Psychiatrisch Centrum in Venray, de drie edities daarna waren in het Venrays Museum. Dit jaar vindt de expositie dus bij Odeon plaats.

Sinds 2010 wordt er om de twee jaar een expositie gehouden


"In eerste instantie hebben we altijd exposities gehouden met vrij werk van de leden", vertelt penningmeester Stef Saras. "Dat beviel goed, maar we besloten naar verloop van tijd om een thema in te voeren." Eerder onderwerpen waren 'Littekens van de oorlog' en 'Brug'. Dit jaar is het thema 'De Maaswerken binnen de gemeente Venray.'

Tijdens de expositie hangen er per lid drie foto's, zonder lijst. Er zijn momenteel 25 leden bij eXposure. Dit zijn foto's die in het afgelopen half jaar zijn gemaakt door de leden. De themafoto's hangen apart. Niet iedereen maakt een themafoto. Verder wordt er een video afgespeeld, waarop de mooiste foto's zijn te zien die in de afgelopen twee jaar (dus sinds de laatste expositie) door de leden zijn gemaakt.

De fotogroep komt om de week bijeen in het clubgebouw in de Clockert. "De programmacommissie maakt ieder half jaar een nieuw programma. Vaak bestaat dat uit onderwerpen die gefotografeerd kunnen worden. Per avond mag je drie foto's meenemen. Die foto's worden dan besproken. De beste foto's worden getoond tijdens de expositie. We gaan ook een paar keer per jaar ergens naartoe om foto's te maken", aldus Saras.

"De beste foto's worden getoond tijdens de expositie"

Bijzonder is het project 'kwartaalfoto'. Ieder kwartaal leveren de leden in een gesloten enveloppe een foto in. De ingeleverde foto's worden door een wisselend team van drie leden beoordeeld op technisch uitvoering, compositie en kleur- en lichtgebruik. Bij de presentatie kiezen de leden uit de drie uitgekozen foto's de kwartaalfoto.

Saras verheugt zich op de expositie. "Het is een drukke tijd, maar het is wel heel erg leuk om te doen. De expositie wordt altijd drukbezocht. Het is gratis en voor een breed publiek toegankelijk."