Afbeelding
Foto:

Lezing Adelbert Venray in Odapark

Venray | Adelbert Venray houdt op maandag 8 oktober om 19.30 uur de tweede lezing van het seizoen in het Odapark in Venray. Spreker is Fré Thissen en de titel van zijn voordracht luidt Peredvizniki, het sociaal realisme in Rusland.

Naar aanleiding van diverse tentoonstellingen in Nederland in de afgelopen twee jaar, die als onderwerp hadden de Russische kunst, heeft Fré Thissen uit die kunst een klein aspect genomen dat toch van enorme invloed is geweest op de ontwikkeling van de Russische schilderkunst vanaf het eind van de 19e eeuw tot de val van de Sovjet Unie. De kunstenaarsgroep verzameld onder de naam Peredvizhniki is de rode draad in deze lezing. Het onderwerp: het sociaal realisme in Rusland en hoe dat uitgroeide in het communisme naar het Socialistisch Realisme.

Fré Thissen (1940) is veertig jaar docent Tekenen en Kunstgeschiedenis geweest op de Venrayse scholen Boschveldcollege en Jerusalem en op enkele andere middelbare scholen in Nijmegen, Boxmeer en Venlo. Hij was conrector op het Boschveldcollege en heeft samen met een collega een leermethode ontwikkeld voor de eerste drie leerjaren van het voortgezet onderwijs waarbij Handenarbeid (3-dimensionaal) en Tekenen (2-dimensionaal) gekoppeld worden aangeboden onder de noemer Kunst. Deze methode Kunst, leer- en werkboek, is een voorbereiding voor de leerling voor de keuze van een profiel CKV of KUA waarin de leerling eindexamen kan doen.

De vele reizen naar kunstmanifestaties zoals Biënnale in Venetië, Documenta in Kassel, Tefaff in Maastricht en de talloze bezoeken aan musea en tentoonstellingen in binnen- en buitenland hebben Thissen een kritische blik op kunst opgeleverd. Hij was ook enkele jaren voorzitter van de vakjury voor de prestigieuze Alphons Wintersprijs, een manifestatie voor amateurschilders uit Belgisch- en Nederlands Limburg die hun werk presenteerden in het Gouvernementsgebouw in Maastricht. Hij was lid en later voorzitter van de Stichting Venrayse Kunstkring. Bovendien was hij jarenlang lid van het bestuur van Adelbert Venray.

Introducés zijn welkom. Zie ook www.adelbertvenray.nl.